Celebrul regizor Wim Wenders este invitatul special al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Preşedinte al Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, Wenders are la activ peste 45 de distincţii la festivaluri de film prestigioase. Printre acestea se numără „Palme d’Or” şi premiul BAFTA în 1984 pentru „Paris, Texas”, Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 1982 pentru „The State of Things”, Premiul Academiei Europene de Film în 1988 pentru „Wings of Desire” şi o nominalizare la Premiul Oscar în 1999 pentru „Buena Vista Social Club”. În prezent, regizorul lucrează la primul său film 3D, „Pina”. Din filmografia sa, care cuprinde peste 50 de titluri, spectatorii TIFF vor putea să umărească trei titluri de referinţă în cadrul secţiunii 3X3: „Don’t Come Knocking” (2005), film selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes şi câştigător al Premiului Academiei Europene de Film, „Until the End of The World” (1991), într-o proiecţie maraton de patru ore şi jumătate, şi „Nick’s Film” (1980). La Cluj, regizorul german va susţine şi un masterclass. În aceeaşi tradiţională secţiune 3X3 (3 regizori X 3 filme) au mai fost incluşi, anul acesta, regizorul indian Anurag Kasyap şi Liviu Ciulei, cel care va primi de data aceasta şi un premiu de excelenţă.
TIFF 2010 începe pe 28 mai în Piaţa Unirii din Cluj, acolo unde organizatorii au pregătit un spaţiu care va fi deschis pe toată durata festivalului pentru proiecţii în aer liber. Evenimentul care marchează deschiderea oficială este proiecţia filmului „Soul Kitchen” al regizorului germano-turc, Fatih Akin. Tot în piaţă vor mai fi proiectate alte nouă filme între care „Baarìa”, al italianului Giuseppe Tornatore, nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, şi „Puskas Hungary”, un documentar în regia lui Tamás Almási despre marele fotbalist maghiar Ferenc Puskas. La Cluj, festivalul se încheie pe
6 iunie cu proiecţia peliculei lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Prezentat în premieră mondială la Cannes 2010, filmul lui Andrei Ujică face portretul lui Nicolae Ceauşescu prin imagini de arhivă, prezentându-l pe dictator într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Ediţia 2010 a festivalului conţine un număr-record de 18 lungmetraje şi 19 scurtmetraje româneşti, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la TIFF în premieră absolută. Între acestea se numără: „Aurora” lui Cristi Puiu, „The Shukar Collective Project”, un documentar de Matei Alexandru Mocanu, sau „Medalia de onoare” de Peter Călin Netzer şi „Felicia, înainte de toate” de Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf, ambele aflate în competiţie TIFF.
Printre manifestările speciale organizate în afara sutelor de proiecţii de filme, majoritatea în premieră naţională, se numără şi un evenimenet dedicat lui Dracula. La Opera din Cluj-Napoca va avea loc proiecţia celebrului film al lui Tod Browning din 1931, cu un acompaniament live al cvartetului Arcadia, care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass. Tot un melanj între film şi muzică va fi „13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests” un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban. Filmul mut „Metropolis”, regizat de Fritz Lang, va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras.
Premiere româneşti la TIFF 2010
AURORA (foto 2)
Regia: Cristi Puiu.
Cu: Cristi Puiu, Valeria Seciu, Luminiţa
Gheorghiu.
FELICIA,
ÎNAINTE DE TOATE (foto 3)
Regia: Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf
Cu: Ozana Oancea, Ileana Cernat,
Vasile Menzel.
MARŢI DUPĂ CRĂCIUN (foto 4)
Regia: Radu Muntean.
Cu: Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Maria Popistaşu.
MEDALIA DE ONOARE (foto 5)
Regia: Călin Peter Netzer.
Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu.