8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalCercetător chinez căutat de FBI, refugiat în incinta consulatului Chinei din San...

Cercetător chinez căutat de FBI, refugiat în incinta consulatului Chinei din San Francisco!

O cercetătoare cercetător chineză acuzat de către FBI că și-ar fi ascuns afilierea la serviciile militare chineze s-a refugiat în consulatul Chinei din San Francisco, potrivit documentelor judecătorești, la doar câteva ore după SUA a dispus închiderea consulatului Chinei din Houston, din cauza implicării instituției diplomatice în furtul „proprietății intelectuale americane și a informațiilor private”.
China a numit decizia drastică a autorităților americane drept o escaladare „scandaloasă” și „fără precedent” a tensiunilor dintre cele două puteri mondiale, amenințând în consecință cu represalii. Mass-media de stat de la Beijing a lansat imediat un sondaj prin care se solicită susținerea populației în privința închiderii, ca răspuns, a consulatelor americane.
Cercetătoarea, Juan Tang, este nominalizată într-un memoriu al procurorilor depus la tribunalul districtului federal din San Francisco, prin documentul în cauză autoritățile solicitând reținerea unui alt cercetător chinez de la Stanford, acuzat și acesta că ar fi ascuns apartenența sa la serviciile de informații ale armatei chineze în momentul completării aplicațiilor privind cererea de viză.
Tang este acuzată că a persistat în minciună, pretinzând că nu a servit niciodată în instituțiile militare chineze chiar și atuinci când o anchetă open-source ar fi dezvăluit imagini cu ea în uniforma angajaților civili ai Armatei Chineze și alte informații au arătat că a lucrat ca cercetător în cadrul Universității Medicale a Forțelor Aeriene Militare. Într-un interogatoriu FBI, în data de 29 iunie, potrivit procurorilor, Tang a susținut că nu recunoaște însemnele de pe uniforma pe care o purta în fotografii. În aceeași zi, FBI a executat un mandat de percheziție la reședința lui Tang, analiza mijloacelor sale de informare electronică oferind dovezi suplimentare ale afilierii cercetătoarei la serviciile militare chineze. la PLA”, precizează nota, prima dată de site-ul de știri Axios. Ca urmare a anchetei demarate de autoritățile americane, Tang s-a refugiat în incinta consulatului chinez din San Francisco, unde FBI apreciază că se află și în prezent.
În memoriul procurorilor se presupune că alți doi resortisanți chinezi aflați în legătură cu servicii militare de la Beijing au fost trimiși cu misiune în California, cu scopul furtului de proprietate intelectuală din universitățile americane. FBI spune că atât măsura ascunderii lui Tang în consulatul din San Francisco și celelalte cazuri, în care angajații consulari din Houston și-au distrus fișierele de pe hard disk-urile și smartphone-urile lor, demonstrează evident faptul că că Beijingul „intenționează să-și protejeze funcționarii împotriva urmăririi penale în Statele Unite”.

Angajații consulatului din Houston și-au incendiat documentele

Tensiunile diplomatice dintre SUA și China s-au accentuat brusc odată cu închiderea consulatului chinez din Houston de către administrația Trump pentru a proteja „proprietatea intelectuală americană și informațiile private”. Un senator republican a afirmat că instituția consulară chineză din Texas, care a deservit mai multe state din sud, a fost de fapt un „hub de spionaj”. China a condamnat cu tărie o astfel de ”acțiune scandalosă și nejustificată, care va sabota relațiile China-SUA”, și a solicitat miercuri, prin purtătorul de cuvânt al ministrului de externe chinez, Wang Wenbin, ca Statele Unitesă își retragă imediat decizia eronată, în caz contrar China urmând să aibă ”reacții legitime și necesare”.
De asemenea, miercuri, mass-media chineză de stat a reiterat posibilitatea închiderii consulatelor americane, postând încă un sondaj pe Twitter prin care solicită utilizatorilor să aleagă între misiunile din Hong Kong, Chengdu, Guangzhou și altele.
Serviciile de pompieri au fost chemate miercuri la consulatul din Houston, în plină noapte, după ce au fost sesizate asupra faptului că se ridică fum din complex. Oficialii americani au declarat că personalul, căruia i s-a acordat 72 de ore pentru a părăsi țara, ardea documente în incinta instituției.

Donald Trump: ”E suficient!”

În ceea ce privește decizia de închidere a consulatului chinez, miercuri, în timpul unei vizite în Danemarca, secretarul de stat, Mike Pompeo, a sugerat că mutarea reflectă o decizie a SUA de a fi mai puțin tolerantă cu comportamentul chinez „Președintele Trump a spus„ suficient ”. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple în continuare ”, a spus Pompeo. „Avem așteptări clare cu privire la modul în care trebuie să se comporte partidul comunist chinez și atunci când nu va face acest lucru, vom lua măsuri care să protejeze poporul american, să ne protejeze securitatea, siguranța națională și, de asemenea, să ne protejeze economia și locuri de muncă”, a mai afirmat secretarul de stat american.

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă