19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCele mai mari exerciții ale NATO de la Războiul Rece

Cele mai mari exerciții ale NATO de la Războiul Rece

Trident Juncture 18, care se desfășoară până pe 7 noiembrie, vizează pregătirea Alianței să se mobilizeze rapid pentru a-și apăra un aliat aflat sub atac și este un spectacol masiv de forță în vecinătatea Rusiei.

Șeful Comandamentului Forțelor Comune Aliate al NATO, amiralul american James Foggo, a declarat că exercițiul a fost menit „să arate că NATO este capabilă să se apere împotriva oricărui adversar și să intervină în Europa când este nevoie”.

Rusia, care a desfășurat cele mai mari exerciții militare în septembrie în Orientul Îndepărtat, nu a fost oficial identificată drept „adversar”, dar se subînțelege după ce a fost criticată în repetate rânduri că duce o politică militară agresivă pentru a-și atinge interesele economice.

„Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă pentru Norvegia”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, gazda exercițiilor militare de anvergură.

„Dar, într-o situație de securitate la fel de complicată precum cea pe care o avem astăzi, orice incident în altă parte ar putea accentua foarte mult tensiunile din nord și vrem să pregătim Alianța pentru a evita orice incidente nefericite”, a precizat Bakke-Jensen.

 

Moscova are interese majore în Arctica

Exercițiile vor avea loc la o distanță apreciabilă față de granița Norvegiei cu Rusia, ce se întinde pe 198 de kilometri în Arctica, însă Moscova și-a exprimat nemulțumirea asupra acestor manevre.

Rusia a atras atenția că Statele Unite și Marea Britanie și-au sporit prezența trupelor în țara scandinavă pentru a le aclimatiza să lupte în zona arctică, un obiectiv rusesc foarte important. 700 de pușcași marini americani vor fi desfășurați, prin rotație, în Norvegia.

„Principalele țări NATO își sporesc prezența militară în regiune, în apropierea granițelor Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Astfel de acțiuni iresponsabile sunt de natură să ducă la o destabilizare a situației politice din nord, iar Moscova va lua măsurile de represalii necesare pentru a-și asigura securitatea.”

Sub directa supraveghere a președintelui Vladimir Putin, armata rusă și-a intensificat activitățile  în Arctica. Au fost construite baze aeriene noi și au fost instalate noi sisteme radar și antiaeriene.

În plus, Flota Nordică urmează să primească cinci nave de război noi, cinci nave de sprijin și 15 aeronave până la sfârșitul anului, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

„Forța militară a Rusiei a revenit destul de mult la ceea ce a fost în timpul Războiului Rece”, a declarat Francois Heibsbourg, de la Fundația Franceză pentru Cercetare Strategică (FRS).

„Într-un fel, NATO este, de asemenea, în curs de a reveni la ceea ce a fost. Este un angajament destul de mecanic, o revenire la un fel de coregrafie”, a spus el, precizând că Trident Juncture18 nu este în nici un caz destabilizator.

Exercițiile, care implică 29 de membri ai NATO, plus Suedia și Finlanda, sunt totuși impunătoare, cu mijloace substanțiale dislocate. Cele 50.000 de soldați vor fi susținuți de 10.000 de vehicule, 250 de avioane și 60 de nave, inclusiv un portavion american.

Zona de exerciții este de 1.000 de kilometri de frontiera rusă, iar operațiunile aeriene se pot desfășura până la 500 de kilometri distanță de graniță”, a declarat generalul-locotenent norvegian Rune Jakobsen. Doi observatori militari ruși și doi din Belarus au fost invitați să urmărească manevrele.  

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă