17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson a făcut-o lată: suspendarea Parlamentului britanic se judecă la Curtea...

Boris Johnson a făcut-o lată: suspendarea Parlamentului britanic se judecă la Curtea Supremă

Acțiunea legală a pornit de la fondul acuzaţiilor că premierul doreşte să evite o examinare minuţioasă a planurilor sale privind Brexitul.

Se preconizează că audierile în acest dosar se vor desfăşura timp de trei zile, cu probe din trei procese separate din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Johnson a respins apelurile de reconvocare a Parlamentului, insistând că el nu a indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a atunci când i-a cerut să aprobe suspendarea.

El a declarat că a solicitat suspendarea pentru a i se permite să prezinte într-o nouă sesiune parlamentară un program de îmbunătăţire a serviciilor de sănătate, poliţie şi cu alte “priorităţi ale oamenilor”.

Militanta anti-Brexit Gina Miller, reclamant principal în procesul din Anglia, a spus că miza problemei este “mult mai importantă decât Brexitul”.

“Este despre cum suntem guvernaţi, despre menţinerea vechilor noastre libertăţi democratice şi despre încercarea de a opri cu orice preţ crearea unui precedent periculos care ameninţă constituţional, politic şi economic să ne ruineze pe toţi”, a scris luni Miller în ziarul Independent.

Dacă cei 11 judecători vor decide că suspendarea este ilegală, este de aşteptat ca Johnson să recheme legislativul.

Într-un videoclip adresat alegătorilor britanici şi difuzat luni pe Twitter, Boris Johnson a spus că unii parlamentari “au considerat că aceasta (suspendarea) a fost antidemocratică, chiar dacă le-am oferit de două ori posibilitatea unor alegeri, refuzate cu laşitate de ei”.

“Aceşti oameni au avut trei ani să se gândească la Brexit”, a mai arătat Johnson.

Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă