5.7 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăInternaționalBancnotele euro vor avea un nou design până în 2024

Bancnotele euro vor avea un nou design până în 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că intenționează să schimbe designul bancnotelor euro. Instituția a transmis că pentru acest plan va colabora cu cetățenii europeni.  Potrivit BCE, o decizie finală va fi adoptată în 2024.

Procesul de reproiectare va începe cu crearea unor grupuri de discuții, însărcinate cu adunarea opiniilor oamenilor din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote euro. Un grup consultativ tematic cu câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi Consiliului guvernatorilor BCE o listă scurtă de teme noi. Membrii grupului consultativ au fost deja numiți de BCE pe baza propunerilor băncilor centrale naționale din zona euro și provin din diverse domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia. Modelele actuale ale bancnotelor euro se bazează pe o temă „vârste și stiluri”, reprezentată de ferestre, uși și poduri.

„Bancnotele euro sunt aici pentru a rămâne. Sunt un simbol tangibil și vizibil că suntem împreună în Europa, în special în vremuri de criză, și există încă o cerere puternică pentru ele”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, adăugând: „După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și mediile.”

În urma propunerilor din partea grupului consultativ, BCE va solicita publicului contribuția sa cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de design pentru noile bancnote, după care BCE va consulta din nou publicul. Consiliul guvernatorilor va lua decizia finală, potrivit informațiilor transmise de Banca Centrală Europeană.

Instituția bancară a precizat că lansarea acestui proces urmează angajamentul Consiliului guvernatorilor BCE de a asigura bancnote inovatoare și sigure, care se conectează cu europenii.

Cel mai recent studiu al BCE privind atitudinile de plată a consumatorilor din zona euro a arătat că numerarul a rămas cel mai popular mijloc de plată pentru plățile cu amănuntul în persoană în 2019. În ciuda creșterii plăților fără numerar în timpul pandemiei, cererea de numerar a crescut datorită rolului crucial al numerarului ca depozit de valoare. Ca parte a strategiei Cash 2030, Eurosistemul ia măsuri concrete pentru a garanta că numerarul continuă să fie disponibil și acceptat ca mijloc de plată și în viitor, inclusiv după posibila lansare a unui euro digital.

„Vrem să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se poată identifica și să fie mândri să le folosească drept bani”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Acesta a adăugat: „Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu ancheta noastră privind un euro digital. Ambele proiecte urmăresc să ne îndeplinim mandatul de a oferi europenilor bani siguri.”

După finalizarea procesului de proiectare, Consiliul Guvernatorilor va autoriza producerea de noi bancnote și va decide asupra posibilelor date de emitere.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Donald Trump a discutat cu premierul indian, Narendra Modi, despre arme și comerț

Donald Trump a apreciat, într-o convorbire telefonică avută luni cu premierul indian Narendra Modi, că este 'important ca India să-și sporească achizițiile de echipament...

Dragoș Sprînceană: Georgescu are mici teroriști și i-a mobilizat pe toți la adresa mea

Dragoș Sprînceană, omul de afaceri român care este membru al Partidului Republican din SUA și al clubului de la Mar-a-Lago, a vorbit luni seară,...

Rusia explică într-un manual școlar că a fost „forțată” să trimită trupe în Ucraina

Un manual școlar care aseamănă războiul din Ucraina cu lupta dusă de sovietici împotriva naziștilor și afirmă că Rusia a fost „forțată” să trimită...
Ultima oră
Pe aceeași temă