În cadrul sesiunii de astăzi, a celui de-al 10-lea Forum mondial pentru democrație, Consiliul Europei a anunțat că cel care a câștigat Premiul pentru inovație în domeniul democrației 2022, pentru aplicația sa de remediere în domeniul drepturilor omului, este Astrea Justice (Zimbabwe).
Justice Code Foundation Trust utilizează modalități moderne și inovatoare pentru a se asigura că drepturile cetățenilor sunt protejate, promovate și remediate în mod adecvat, potrivit council of europe.
Astrea Justice informează și educă cetățenii cu privire la drepturile lor legale la justiție administrativă, la vot, la demonstrație și petiție și la egalitatea în fața legii, precum și cu privire la drepturile persoanelor arestate și la securitatea personală. Aplicația lor este disponibilă în trei limbi locale: Shona, engleză și ndebele.
Trei inițiative din cele 40 discutate în cadrul forumului au fost selectate pentru votul final:
- Mind the gap – Muzeele Naționale ale Culturii Mondiale (Suedia) – prezentată la atelierul privind istoria, conștientizarea și puterea narațiunii;
- Mișcarea „Nouveau Type de Citoyens” (Benin) – prezentată la atelierul privind educația civică;
- Astrea Justice – Justice Code Foundation Trust (Zimbabwe) – prezentat la atelierul privind e-democrația.
Forumul a reunit la Strasbourg 900 de participanți din 80 de țări din întreaga lume pentru a aduce un răspuns la întrebarea „Democrația: o nouă speranță?”
Forumul mondial pentru democrație
Inițiat în 2012, Forumul mondial pentru democrație este o platformă de dialog și inovare în domeniul guvernanței democratice, care promovează principiile Consiliului Europei în întreaga lume.
Reprezintă un eveniment unic de acest gen, acesta abordând provocările-cheie
cu care se confruntă democrația luând ca punct de plecare inițiative revoluționare și încurajând dezbaterea între diferiți participanți pentru a găsi soluții concrete. Un exercițiu democratic în sine,
Forumul își propune să le ofere oamenilor locul care li se cuvine în procesul de luare a deciziilor politice.
El contribuie, astfel, la evoluția democrației către structuri și instituții mai participative și mai incluzive, precum și la punerea în aplicare a obiectivului de dezvoltare durabilă privind construirea unor societăți echitabile și pașnice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!