5.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaArmata rusă spune că unități militare ucrainene părăsesc orașul Severodonețk

Armata rusă spune că unități militare ucrainene părăsesc orașul Severodonețk

Armata rusă a afirmat sâmbătă că unități militare ucrainene se retrag din oraşul-cheie Severodonețk, în estul Ucrainei, pradă unor lupte sângeroase între Kiev şi trupele Kremlinului, informează AFP.

„Unităţi ale armatei ucrainene, suferind pierderi critice în timpul luptelor pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi), se retrag spre Lîsîciansk”, un alt oraş din apropiere, de cealaltă parte a râului Doneţ, a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Comunicatul nu precizează numărul militarilor ucraineni care s-ar retrage spre Lîsîciansk, iar AFP nu a reuşit să verifice aceste declaraţii dintr-o sursă de informaţie independentă, conform agerpres.ro.

Mai multe unități militare ucrainene se retrag de la Severodonețk, dar rușii spun că aceștia au minat o uzină chimică

„Realizând că este imposibil să reziste mai mult şi să ţină în mâinile lor zona industrială Severodoneţk, autorităţile ucrainene au ordonat unui grup tactic mixt să mineze rezervoare ce conţin azot şi acid azotic în uzina Azot” (fabrica de îngrăşăminte chimice Azot), a continuat armata rusă.

Ea a precizat că acest grup rămas la faţa locului este format din „supravieţuitori” ai brigăzii 79 de asalt aerian şi din membri ai apărării teritoriale ucrainene.

Potrivit Moscovei, armata ucraineană vrea să explodeze cuvele cu produse chimice pentru a contamina zona şi a „întârzia” ofensiva trupelor ruse.

Forţele ruse au drept obiectiv declarat controlul total asupra bazinului minier Donbas, pe care forţe separatiste proruse susţinute de Moscova îl controlează parţial din 2014.

Oraşul Severodoneţk, împreună cu cel vecin Lîsîciansk, situate ambele la circa 80 de km de capitala administrativă regională ucraineană Kramatorsk, constituie o aglomerare-cheie pentru atingerea acestui obiectiv.

Oraşul Severodoneţk număra circa 100.000 de locuitori înainte de război.

La 24 februarie, Rusia a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor continuă împrumuturile: încă 75 de milioane de lei pentru finanțarea bugetului

După 500 de milioane de lei împrumutate luni, Ministerul Finanțelor a suplimentat marți cu încă 75 de milioane de lei Luni, Ministerul Finanțelor a împrumutat...

Secretarul de Interne: Marea Britanie nu poate opri bărcile mici strigând la mare

Într-un editorial publicat în The Telegraph, ministrul de interne laburist, Yvette Cooper cere sprijinul ”vecinilor” și punctează de ce vorbele nu aduc soluțiile. Cea mai...

Motivul ireal pentru care compania Meta a blocat planurile pentru construirea unui centru de date cu Inteligență Artificială

Meta se confruntă cu un obstacol neobișnuit în eforturile sale de a construi o infrastructură pentru inteligența artificială: o specie rară de albine. Probleme neașteptate...
Ultima oră
Pe aceeași temă