22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalAnatomia minciunii sau dezastrul pandemic din spatele statisticilor de la Kremlin

Anatomia minciunii sau dezastrul pandemic din spatele statisticilor de la Kremlin

Puțini sunt, însă, experții independenți care îmbrățișează varianta oficială a Moscovei. Rusia a înregistrat oficial aproape 290.000 de cazuri de covid-19 și 2.700 de decese, ceea ce face ca rata de fatalitate să fie mai mică de 1%, comparativ cu 4,5% în Germania și 14% în Marea Britanie. Cu toate acestea, potrivit unei analize ”The Economist”, rata reală a mortalității, comunicată de specialiștii din domeniul sănătății din Rusia neinfluențați de regim, este de aproximativ 16 ori mai mare decât în ​​țările comparabile, ceea ce demonstrează faptul că guvernul rus se întrebuințează serios pentru a ”înroși” cifrele.

Statistica oficială cosmetizată este, însă, cea invocată de Vladimir Putin, pe 11 mai, la momentul la care președintele Rusiei a decis să pună capăt ”perioadei de zile nelucrătoare”, un eufemism folosit pentru definirea blocajului național pe care Putin nu l-a declarat niciodată oficial. Deși ”Țarul Roșu” a transferat responsabilitatea pentru păstrarea restricțiilor către autoritățile regionale, oficialii au semnalat, totuși, printre rânduri, faptul că situația din Rusia este în continuare una deosebit de gravă. „Trebuie să mulțumim medicilor și președintelui nostru, care lucrează zi și noapte pentru a salva vieți”, a declarat Vyacheslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei Ruse.

Guvernul rus și parlamentul său servil au reacționat agresiv atunci când presa internațională, precum publicația Financial Times, a raportat că numărul real de decese ar putea fi cu 70% mai mare decât cel oficial raportat. De asemenea, New York Times a apreciat, citând un expert, că statistica ar putea fi de cel puțin trei ori mai gravă decât cea prezentată oficial. Un membru al Dumei a cerut revocarea acreditării jurnaliștilor iar propaganda statului rus a declanșat o campanie împotriva a ceea ce a numit un atac orchestrat asupra Rusiei de către Occident, menit să distragă atenția de la propriile sale probleme.

Din 11 mai, Rusia a primit ”verde” pentru relaxare socială, în baza unor statistici fabricate.

Statistica națională oficială a pandemiei, fabricată pentru a servi propagandei regimului

Între timp, din ce în ce mai mulți medici ruși își asumă cu curaj, pe rețelele de socializare, opinii contrare comunicatelor oficiale, spunând că au fost instruiți să mențină numărul scăzut al deceselor, incluzându-i în statisticile de fatalitate ale Covid-19 doar pe cei care au murit direct din cauza bolii, nu și pe cei ce prezentau grave comorbidități care, coroborate cu acțiunea virusului, le-ar fi putut provoca moartea.

În același timp, confuzia este de cifrele improbabile postate de unele regiuni. De exemplu, în Krasnodar, o regiune cu 5,2 milioane de locuitori, numărul de infectări contabilizate a fost, în ultimele două săptămâni, de o constanță imposibilă în realitate, în fiecare zi fiind raportate între 96 și 99 de îmbolnăviri,  ca și cum virusul ar fi respectat niște stricți indicatori oficiali de dispersie.

Mai mult decât atât, mai multe alte regiuni au elaborat statistici și mai speciale, acestea aratând numărul total al infectărilor înregistrate în centrele regionale și cel al îmbolnăvirilor înregistrate pe teritoriile adiacente fluctuând în direcții opuse, echilibrându-se astfel și producând un ciudat bilanț general liniar de propagare a coronavirusului în întreaga zonă.

În aceste condiții, este evident faptul că menirea statisticii oficiale nu este aceea de a spune prea multe despre adevăratul nivel atins de pandemie în Rusia, ci doar de a arunca o lumină extrem de favorabilă asupra sistemului politic al Rusiei care, la fel ca predecesorul său sovietic, este saturat de minciuni, de falsuri și de neîncredere.

Mecanismul perfid și riscurile modelului comunist al ”raportărilor de plan”

Cercetătorii dinamicii sociale din Rusia spuncă, dincolo de prejudiciile pe care le poate cauza la nivel internațional ascunderea gravității pandemiei, o mare problemă în plan național o reprezintă faptul că distorsionarea cu bună știință, conform indicațiilor, a cifrelor în plan regional, aduce conducerea centrală în situația de a nu mai avea, nici măcar la nivel de ”dublă contabilitate”, în sertar, o statistică reală a epidemiei.

Potrivit lui Konstantin Sonin, de la Universitatea din Chicago, citat de ”The Econimist”, majoritatea liderilor regionali nu se află pe posturi ca urmare a voturilor alegătorilor ci depind în totalitate de Kremlin pentru statutul lor și pentru salarizare. În aceste condiții, conducătorii locali depun rapoarte falsificate pentru a ”da bine” la centru, îndeplinind directivele oficiale. Scopul este acela de a-și mulțumi președintele, nu oamenilor. „Kremlinul nici nu trebuie să le spună ce cifre trebuie să raporteze; ei știu să raporteze ce îi place lui Kremlin să audă ”, spune Konstantin Sonin.

Românii sunt familiarizați cu acest mecanism de raportare, și cu consecințele lui dezastruoase, din perioadă de până în 1989, când atingerile și depășirile de plan ori de recolte la hectar erau umflate copios la nivel județean, pentru ”a da bine la Centru”, pentru confortul personal al secretarilor de partid ori pentru privilegiile oferite de locurile fruntașe în ”întrecerile socialiste” pe ramuri.

Statistica mincinoasă, risc de implozie cauzat de forțarea mistificărilor

În ultimele săptămâni, televiziunea de stat din Rusia a oferit o ilustrare perfectă a sistemului distorsionat. În timp ce, în Occident, oficialii încearcă să comunice cu electoratele lor și cu mass-media, la televiziunea rusă oamenii își văd oficialii de la distanță, raportând militărește lui Vladimir, printr-un ecran de videoconferință. Ecranul seamănă cu o icoană ortodoxă rusă: Putin este afișat într-un cadru central, mare, înconjurat de 12 „apostoli” încadrați în chenare mai mici.

”Icoana” rusească a videoconferințelor la Kremlin: Mesianicul lider și cei 10 până la 12 apostoli.

Cu toate acestea, statistica mincinoasă a căpătat un risc crescut de implozie, cauzat de forțarea mistificărilor. În condițiile în care raportările regimului Putin duc artificial cifrele îmbolnăvirilor și deceselor în zona unui minim istoric în ultimele săptămâni, în Daghestan de pildă, un teritoriu rus cu o populație de aproape 3 milioane de oameni din Caucazul de Nord, ministrul local al sănătății a declarat pe 17 mai unui blogger local că numărul adevărat de infectări cu coronavirus în republică este de patru ori mai mare decât cel raportat oficial și că focarele înregistrate în apropierea spitalelor și clinicilor au omorât 657 de persoane, nu 27, așa cum erau înregistrate oficial, în total 40 de medici pierzîndu-și viața. Singura reacție a lui Putin față de aceste dezvăluiri a fost aceea ce a da vina pe cetățeni pentru faptul că ar fi încercat ”să se trateze acasă”…

Pandemia de coronavirus în Rusia, un al doilea caz Cernobîl

Manipularea crizei de la Kremlin amintește de celebra ascundere a dimensiunilor dezastrului nuclear de la Cernobîl, fapt care l-a determinat pe Mihail Gorbaciov, în 1986, să lanseze Glasnost-ul, o campanie pentru mai multă trasparență. „Întregul sistem este bolnav de slugărnicie, de persecuția disidenților, de interesele de clică, de pavoazarea vitrinelor. Vom pune capăt tuturor acestor lucruri ”, a spus Gorbaciov la politburo-ul său la acea vreme. Vladimir Putin însă, cel care a schimbat constituția pentru a-și permite să rămână la putere la nesfârșit, este hotărât să nu repete acel experiment, care s-a soldat în doar câțiva ani cu dispariția Uniunii Sovietice și a întregului sistem care l-a format pe actual lider al Rusiei.

Cele mai citite

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă