37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalAmericanii trimit trupe în zona baltică pentru a proteja Suedia și Finlanda

Americanii trimit trupe în zona baltică pentru a proteja Suedia și Finlanda

Americanii trimit trupe în zona baltică pentru a proteja Suedia și Finlanda, deși aceste două țări nu sunt încă membre NATO.

Acțiunile fac parte din exercițiul Baltic Operations 2022. Acest exercițiu militar se desfășoară în perioada 5 – 17 iunie 2022. Finlanda participă cu avioane F-18, de fabricație americană, iar Suedia participă cu avioane Gripen, de producție proprie. Germania a trimis avioane Eurofighter Typhoon. SUA au trimis avioane F-18, ale Forțelor Navale, precum și avioane KC-135, pentru realimentare în aer.

La exercițiu participă circa 7000 de militari, peste 75 de avioane și elicoptere și peste 45 de nave, din cadrul a 14 țări membre NATO și a două țări partenere – Suedia și Finlanda. Exercițiul este condus de Forțele Navale ale Statelor Unite (US Navy). Unul dintre momentele din scenariu a fost apărarea insulei suedeze Gotland de o eventuală invazie.

Zona baltică poate deveni spațiu intern al NATO

Suedia și Finlanda au depus cereri pentru a deveni membre în NATO, după ce Rusia a atacat Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Norvegia), susține primirea în NATO a Suediei și a Finlandei. Această cerere este acceptată de SUA și de statele NATO din zona Mării Baltice. În schimb, Turcia se opune intrării în NATO a Suediei și a Finlandei. Pentru primirea în NATO a unor noi state este nevoie de consensul țărilor aliate.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă