30.8 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăInternaționalAlexander Soros, fiul lui George Soros, a anunțat o finanțare de 100...

Alexander Soros, fiul lui George Soros, a anunțat o finanțare de 100 milioane de euro pentru comunitățile de romi din Europa

Fundațiile pentru o Societate Deschisă vor oferi 100 de milioane de euro (109 de milioane de dolari) pentru împuternicirea comunităților de romi din Europa

Într-un comunicat de presă dat publicității la NEW YORK, în data de 5 septembrie 2023, Fundațiile pentru O Societate Deschisă au anunțat că vor oferi 100 de milioane de euro (109 de milioane de dolari) pentru împuternicirea și dezvoltarea comunităților de romi din Europa, marcând o nouă etapă în cele trei decenii de sprijin ale organizației pentru romi.

Angajamentul de finanțare, care se va desfășura până în 2030, va fi îndeplinit printr-o nouă fundație independentă, cu sediul la Bruxelles, care va fi prima instituție de asemenea amploare și care va fi gestionată de liderii romi când va fi lansată anul viitor.

Pe lângă faptul că va deveni noul canal pentru sprijinirea Societății Deschise pentru cauzele romilor, noua fundație va căuta, de asemenea, să dezvolte surse de finanțare suplimentare pentru a-și avansa misiunea.

Anunțând angajamentului de 100 de milioane de euro, Alexander Soros, președintele Open Society Foundations, a declarat:

„Cu o nouă generație de lideri excepționali de romi care determină strategia și prioritățile de finanțare, sunt încrezător că noua fundație va fi o forță dinamică – dedicată realizării întregului potențial al poporului rom și depășirii barierelor adânc înrădăcinate cu care se confruntă. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini fundația și conducerea acesteia într-o misiune de care vor beneficia nu numai romii, ci și Europa în ansamblu său.”

Fundațiile pentru O Societate Deschisă (Open Society Foundations) a fost principalul susținător privat al romilor din Europa – cea mai mare minoritate etnică de pe continent – încă de la începutul anilor 1990, când cauza lor a fost îmbrățișată pentru prima dată de fondatorul Societății Deschise, George Soros.

Noua Fundație pentru Romi pentru Europa va lucra cu grupuri de romi din Balcanii de Vest, Europa de Est, Spania, Italia și Germania. Aceasta va fi condusă de Zeljko Jovanovic, care a supravegheat Biroul de Inițiative pentru Romi al Societății Deschise din 2010.

Fundația va moșteni și va dezvolta parteneriatele fondatoare ale Societății Deschise cu patru inițiative de top conduse de romi: Institutul European pentru Arte și Cultură pentru Romi; Inițiativa de Dezvoltare a Antreprenoriatului Romilor, Roma pentru Democrație; și Fondul pentru Educația Romilor. De asemenea, va continua activitatea Societății Deschise cu o serie de mișcări naționale de romi, inclusiv Aresel în România, Opre Roma în Serbia, Kethane în Italia, Conferința permanentă a romilor în Bulgaria și Avaja în Macedonia de Nord, printre altele.

Jovanovic, care va fi director executiv al noii fundații, a declarat:

„Vom lucra cu toți cei care ne pot promova misiunea – de a combina potențialul electoral și economic al celei mai mari minorități din Europa cu vocea celor mai credibili avocați, aliați de susținere și prieteni influenți ai săi. Scopul nostru va fi să construim o fundație care nu numai că oferă schimbări pozitive pentru romi, dar care să contribuie și la un viitor european bazat pe dreptate și echitate.”

Sprijinul Societății Deschise pentru romi a inclus:

Institutul European pentru Arte și Cultură a Romilor, lansat în 2017, care a fost primul institut de acest gen dedicat promovării mândriei romilor și eliminării prejudecăților anti-romi prin intermediul artei.
Inițiativa de dezvoltare a antreprenoriatului romilor, care din 2016 a încercat să împuternicească comunitățile de romi din punct de vedere economic prin sprijinirea întreprinderilor mici deținute de romi.
Romi pentru Democrație, un program menit să promoveze participarea romilor la alegeri și reprezentarea democratică.
Fondul pentru Educația Romilor, înființat în 2005 pentru a oferi burse și granturi care promovează educația de înaltă calitate, incluzivă pentru studenții romi din Europa Centrală, de Est și de Sud și din Turcia.
Cu un buget anual de peste 1 miliard de dolari (917 milioane EUR), Open Society Foundations este cel mai mare finanțator privat din lume de grupuri care lucrează pentru promovarea justiției, liberei exprimari și echității. Noua abordare a sprijinului pentru problemele romilor vine pe fundalul unei recalibrari mai ample a modului în care funcționează Societatea Deschisă în întreaga lume.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Iohannis despre alianța PSD-PNL la alegerile parlamentare și prezidențiale: Nu e corect să spun

Întrebat marți, la Riga, dacă PSD și PNL ar trebui să meargă ca alianță la parlamentare și cu candidat comun la prezidențiale, președintele Klaus...

Jens Stoltenberg va încerca să-l convingă pe Viktor Orban să susțină eforturile NATO pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a încerca să găsească un teren de înţelegere cu premierul ungar, Viktor Orban,...

(Aero)nava TAROM, își pierde semnul de plutire în scenariul Titanic

Ilustrație: Marian Avramescu Studiourile politice de pe Dâmbovița vin cu un nou film dramatic așteptat să depășească și “Titanic”: TAROM. Filmul nu prezintă doar scufundarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă