27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalAlegeri parlamentare în Polonia. Un partid de extremă dreapta poate intra în...

Alegeri parlamentare în Polonia. Un partid de extremă dreapta poate intra în coaliția de guvernare

Ziua de duminică, 15 octombrie 2023, este cea în care se desfășoară alegeri parlamentare în Polonia, una dintre cele mai puternice țări din centrul și estul Europei.

Urnele se vor închide la ora 19:00 GMT. Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori, membră a NATO și a UE, are la putere, de opt ani, partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. Principala forță a opoziției este Platforma Civică, al cărei lider este Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European.

Sondajele arată că, în urma alegerilor din 15 octombrie, niciun partid nu va obține majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă că, probabil, se va forma o coaliție de guvernare. În această variantă, este posibil ca partidul de extremă dreapta „Confederația” să fie cooptat în coaliția de guvernare.

Actualul premier este Mateusz Morawiecki, membru al PiS. Dacă PiS rămâne la putere, este de așteptat ca relația dintre Polonia și UE să fie din ce în ce mai rece. Simultan cu aceste alegeri parlamentare, guvernul de la Varșovia organizează și un referendum cu o temă sensibilă. Cetățenii polonezi sunt întrebați dacă sunt de acord ca mii de imigranți ilegală să obțină dreptul să locuiască în Polonia.

În privința partidului „Confederația”, una dintre ideile pe care le promovează, și care s-ar putea aplica dacă intră la guvernare, este reducerea sprijinului Poloniei pentru Ucraina.

Polonia a fost un susținător hotărât al Ucrainei dar relațiile celor două țări s-au deteriorat din cauza exportului de cereale pe care Ucraina vrea să-l aibă în țările UE. Polonia este una dintre țările care au blocat importul de cereale din Ucraina, pentru a-și ajuta fermierii proprii. Puncte de vedere similare cu cel al Poloniei au avut Ungaria, Slovacia și, cel mai recent, România.

Slovacia are și ea, după alegerile din 30 septembrie 2023, un guvern care dorește reducerea sprijinului pentru Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Consiliul Concurenței dorește o liberalizare a pieței de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă