0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova vrea să iasă din umbra comunismului. Voturile pot schimba harta...

Republica Moldova vrea să iasă din umbra comunismului. Voturile pot schimba harta Europei

Alegerile anticipate la care au fost chemați să voteze, ieri, cetățenii Republicii Moldova sunt cele care decid structura viitorului Legislativ de la Chișinău. Alegerile au devenit necesare după ce Parlamentul dominat de partidele de stânga a fost dizolvat în luna aprilie 2021, la propunerea șefului statului, Maia Sandu. Peste 3,2 milioane de alegători au fost așteptați ieri la urne, atât la secțiile de vot din Republica Moldova cât și la cele din alte țări, inclusiv din România. Principalele forțe politice în competiție au fost Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care o susține pe Maia Sandu, și Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care i-a avut în fruntea listei de candidați pe foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Parlamentul de la Chișinău a avut o orientare conservatoare și se poate estima că prezența masivă la vot a cetățenilor Republicii Moldova, încă din cursul dimineții, a semnificat dorința lor de schimbare.

Puțin înainte de ora 12, imediat după ce a ieșit din secția de votare, șefa statului, Maia Sandu, i-a invitat pe cetățenii Republicii Moldova „să iasă la vot în număr cât mai mare” și le-a adresat un dublu mesaj, întâi în limba română și apoi în limba rusă, amintindu-le că rezultatul acestui vot îi poate ajuta “să scape țara de hoți”.

“Cel mai important drum este la vot. Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu a politicienilor. Eu pentru asta am votat, pentru un Parlament cinstit, cu care să pot să lucrez”

Maia Sandu,

Președintele Republicii Moldova

Un rol important în configurarea Parlamentului de la Chișinău și în funcționarea statului de dincolo de Prut îl are opțiunea exprimată de minoritățile etnice, cum sunt cea rusofonă (cea mai numeroasă) și cele din Găgăuzia. Un punct de vedere interesant a fost exprimat, ieri, și de șefa Unității Teritoriale Autonome găgăuze, Irina Vlah.

“Votăm cu speranța că viitorul Parlament va fi mai dispus pentru dialog și căutarea unui compromis. Societatea are nevoie de exemple bune de respect față de așteptările oamenilor”

Irina Vlah,

Guvernatoarea Găgăuziei

Indirect, șefa Găgăuziei recunoaște că vechiul Parlament al Republicii Moldova a fost o instituție rigidă, cu care nu se putea coopera, exact ceea ce afirmase și șefa statului, Maia Sandu.

Principalul opozant al Maiei Sandu este un politician de 80 de ani, Vladimir Voronin, fost șef de stat (filo – rus) între anii 2001 – 2009 și care a fost plasat de Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, la alegerile de ieri, pe primul loc pe lista de candidați pentru viitorul Parlament. Din acest motiv, în funcție de rezultatul alegerilor, Voronin va deveni ori liderul Opoziției parlamentare, ori chiar liderul puterii legislative de la Cișinău.

„Doresc ca aceşti 12 ani de stagnare a Republicii Moldova, de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine cu ziua de astăzi. Aş mai dori ca dezvoltarea ţării să fie direcţionată în primul rând pe interesele noastre naţionale, interesele şi cerinţele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova şi mai departe aş mai dori ca noi să fim în rând cu ţările civilizate, la toate capitolele, la democraţie, la libertate, pe dimensiunea europeană, în relaţie de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici, cu toate ţările care au şi ele interes, dar şi noi suntem cointeresaţi în dezvoltarea acestor relaţii. Aş dori ca noul Parlament să conştientizeze situaţia de astăzi, să se ridice la nivelul responsabilităţii, la realizarea acelor promisiuni, multe aduse în faţa cetăţenilor în această campanie electorală. Să dea Dumnezeu să avem şi noi un Parlament care în primul rând să se gândească la cetăţeni”, a declarat, imediat după ce și-a depus votul, Vladimir Voronin.

Alegerile de pe teritoriul Republicii Moldova au fost monitorizate și de observatori străini, ceea ce demonstrează că, deși Republica Moldova este o țară mică, rezultatul votului poate avea urmări internaționale. Conform unui site al Rusiei, printre cei care au vegheat la procesul electoral s-a aflat și șeful Comitetului pentru CSI al Dumei de Stat, Kazbek Taisaev.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă