Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a le putea trata eficient trebuie să cunoști care este sursa problemei. Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni la nivelul genunchiului și poate apărea chiar și în cazul persoanelor care nu practică activitate sportivă intensivă, ceea ce înseamnă că trebuie să fii foarte atent la semnele adiacente durerii pentru a ști cu exactitate cu ce te confrunți. Descoperă soluții alternative de tratament pentru ruptura de menisc cu RestartiX!
Ce este ruptura de menisc și de ce apare
Meniscul este un fibrocartilaj poziționat între femur și tibie, având rol de protecție a articulației prin stabilizarea genunchiului și lubrifiere corespunzătoare. Astfel, majoritatea traumatismelor și loviturilor se resimt cel mai puternic asupra acestuia, motiv pentru care rupturile de menisc sunt printre cele mai des întâlnite afecțiuni la nivelul genunchiului. Un lucru important este faptul că fiecare articulație are două meniscuri, lateral și medial, cel din urmă fiind mai puțin flexibil și implicit mai predispus la astfel de leziuni.
Cauzele care conduc la o astfel de problemă sunt variate și diferă de la caz la caz în funcție de nivelul de activitate practicată, de vârstă, de starea generală de sănătate, de antecedente sau de anumite traumatisme resimțite din plin la nivelul genunchiului.
Sportivii de performanță reprezintă cea mai expusă categorie de risc din cauza faptului că pun presiune constantă asupra articulației și o suprasolicită. Răsucurile de genunchi, opririle bruște ale acestuia, pivotarea bruscă a articulației într-o poziție nefavorabilă, ridicarea constantă de greutăți sau flexia repetată într-un timp scurt pot reprezenta factori majori de risc pentru cauzarea rupturii.
Înaintarea în vârstă este, de asemenea, un aspect important în acest sens din cauza faptului că mecanismul de funcționare al articulației de degradează, ceea ce îl face mai fragil și predispus leziunilor.
Cum se manifestă ruptura de menisc
Durerea la nivelul genunchiului nu apare imediat ce s-a produs fractura, ci mai întâi există alte semne care trădează prezența problemei. Blocarea bruscă a articulației, senzația de instabilitate, rigiditate și umflarea rapidă a zonei sunt principalele semne pe care le poți asocia rupturii de menisc. Durerea apare ulterior și are grade diferite de intensitate în funcție de gravitatea problemei, însă poate fi ameliorată dacă se acționează rapid.
Ce opțiuni de tratament există în cazul acestei probleme
Primele ore după traumatism sunt esențiale pentru felul în care evoluează afecțiunea. Este indicat repausul complet, cel puțin pe zona afectată, aplicarea compreselor cu gheață și bandajarea corectă a genunchiului pentru a-l menține într-o formă corectă care să favorizeze vindecarea și să reducă inflamația.
După ce ți-ai recăpătat mobilitatea articulației poți începe să practici activități fizice care vizează zona, pentru a grăbi vindecarea și a întări întregul sistem pentru a preveni leziuni viitoare. Este important să înțelegi că ești pe deplin responsabil asupra corpului tău și că fiecare acțiune pe care o faci are implicații directe asupra nivelului de sănătate. Terapia non-chirurgicală a durerii te învață cum să accesezi și să folosești corect resursele nelimitate de autovindecare ale organismului în așa fel încât să înfrângi durerea și să o ții la distanță ani la rând, fără medicamente sau intervenția medicilor. Platforma RestartiX te învață cum să faci acest lucru printr-o serie de programe personalizate în funcție de probleme specifice, derulate de specialiști în fizioterapie care te vor ajuta să preiei controlul asupra propriului corp.
Urmează programul RestartiX Genunchi sănătos și asigură-te că menții sănătatea articulației, previi problemele sau le înfrângi rapid în cazul în care te confrunți deja cu acestea!