Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să avem o viață echilibrată și o stare de sănătate optimă. Consumul de alimente nesănătoase, abundente în grăsimi saturate, zahăr sau calorii, are un impact negativ asupra corpului. Ce consecințe are asupra corpului alimentația nesănătoasă? De ce este important să adopți un stil alimentar și de viață potrivit? Află în rândurile următoare.
Alimentația nesănătoasă favorizează creșterea în greutate și apariția deficiențelor nutriționale
Alimentația nesănătoasă presupune consumul de alimente sărace în nutrienți, cu conținut scăzut de fibre și bogate în zaharuri nesănătoase. Privându-ți corpul de alimentele de care are nevoie, pot apărea consecințe grave asupra organismului. Acestea vor afecta atât starea fizică, cât și cea mentală. Una dintre consecințele alimentației sănătoase este creșterea în greutate și implicit, obezitatea. Consumul excesiv de alimente bogate în calorii duce la acumularea de grăsimi în organism și kilograme în plus. Obezitatea este un factor de risc pentru boli cardiovasculare, diabet, boli articulare. De asemenea, consumul de alimente ultra-procesate este asociat cu riscul de apariție a anumitor tipuri de cancere.
O alimentație săracă în proteine, cereale, fructe și legume, poate duce la deficiențe nutriționale. Atunci când organismul este lipsit de vitaminele și mineralele esențiale, sistemul imunitar nu mai funcționează cum trebuie, apare oboseala cronică și problemele digestive. Consumul excesiv de produse fast-food, bogate în aditivi artificiali, provoacă balonare, indigestie, constipație.
Impact major asupra afecțiunilor emoționale și sănătății orale
Există o legătură tot mai strânsă între alimentația nesănătoasă și afecțiunile emoționale. Un stil alimentar bogat în alimente procesate, zaharuri și grăsimi, ar putea contribui la apariția sau agravarea anxietății și depresiei. De asemenea, fluctuațiile bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge, așa numitul spike glicemic, afectează starea de energie, contribuind la sentimente de oboseală și irascibilitate.
Alimentele nesănătoase au un impact major și asupra sănătății orale. În timp, duc la apariția cariilor, plăcii bacteriene și a altor probleme dentare. Afectează sănătatea gingiilor și poate crește riscul de boli parodontale.
Ce poți face pentru a adopta un stil alimentar sănătos?
Știm cu toții că o alimentație sănătoasă are doar efecte benefice asupra organismului. Poate dorești să slăbești, să îți ameliorezi anxietatea, să previi apariția bolilor de inimă. Nu contează scopul, ci doar dorința de a alege obiceiuri alimentare sănătoase. Ce poți face? În primul rând, renunță la alimentele fast-food și consumă mese pregătite acasă. Când simți nevoia de ceva dulce, alege un baton protein muesli în locul celor cu ciocolată din comerț. Îți iei doza de dulce, dar și de proteine și fibre în același timp. Consumă fructe și legume, dar și cereale integrale pentru a-ți asigura aportul zilnic de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Menține-ți corpul hidratat și consumă minim 2 litri de apă în fiecare zi.
Ritmul de viață alert, stresul, lipsa siguranței zilei de mâine, ne-au făcut pe mulți dintre noi să adoptăm un stil de viață haotic și un regim alimentar nu tocmai sănătos. Consecințele sunt ușor de observat. Ne confruntăm cu obezitate, boli cardiovasculare, anxietate, lipsă de energie. Alimentația sănătoasă are un impact profund asupra tuturor celulelor organismului. Alege să faci o schimbare în viața ta. Adoptă o alimentație sănătoasă, echilibrată, cu alimente bogate în nutrienți care îți permit să te bucuri de un stil de viață activ și plăcut.