Elena Toma (40 de ani) stă întinsă pe masa de operaţie. Astăzi şi-a rupt o oră din programul obişnuit de lucru ca să se facă frumoasă.
De aproape 10 minute, o cremă albă, folosită pentru anestezie, îi acoperă faţa în întregime. Vrea să scape de ridurile de pe faţă, care i s-au adâncit peste iarnă, de petele maronii de pe piept, gât şi mâini, lăsate de soare încă de vara trecută.
„Vreau să mă simt şi să arăt bine. Fac de trei-patru ani astfel de proceduri şi pot să spun că până acum n-am avut probleme. După intervenţie, îmi mai apar mici vânătăi, dar asta pentru că am eu pielea mai subţire şi mai sensibilă. Recuperarea este foarte rapidă, de o zi două, iar durerile resimţite sunt mult mai puţin intense decât cele pe care le ai spre
exemplu la dentist”, spune Elena Toma.
În sezonul de primăvară cele mai căutate proceduri de chirurgie estetică sunt cele de corectare a ridurilor, dar şi cele pentru reîntinerirea umerilor, zonei decolteului, mâinilor, spune medicul Klara Iulia Hatami, specialist în chirurgie plastică la Clinica Aesthetic Line din Bucureşti. „Sunt proceduri căutate atât de bărbaţi, cât şi de femei. Femeile cer în special tratamente de corectare a ridurilor, bărbaţii, în schimb, vor să scape de acnee sau de urmele lăsate de aceasta”, precizează medicul.
În cazul corecţiei ridurilor, foarte important este ca medicul să nu injecteze o cantitate prea mare de substanţă, astfel încât pacientul să nu se trezească cu aspect de „faţă îngheţată”.
O şedinţă durează între 20 şi 40 de minute
După ce crema anestezică îşi face efectul, medicul îi injectează Elenei cu ajutorul unui pistol medical o substanţă numită acid hialuronic.
„Este una dintre cele mai cunoscute şi cele mai sigure substanţe de umplere a ridurilor, întrucât este compatibilă cu ţesuturile umane. Cu aceasta pot fi corectate în special ridurile fine, de expresie, de la nivelul bărbiei, obrajilor, gurii. Pentru ridurile mai profunde se foloseşte mai degrabă toxină botulinică”, precizează medicul. Intervenţia nu durează mai mult de 20 minute, dar trebuie repetată după trei-patru săptămâni.
După un an, Elena va trebui să se reîntoarcă la medic pentru a repeta procedura, deoarece efectul acesteia este limitat. „Spre exemplu, la cei care fac fac sport, au activităţi intense, tratamentele de umplere a ridurilor trebuie repetate mai des, întrucât au un metabolism activ, iar substanţele injectate se consumă mai repede”, spune medicul Klara Iulia Hatami.
Preţuri între 100 şi 300 de euro
Tratamentului de umplere a ridurilor îi urmează cel de „reîntinerire” a mâinilor, gâtului, zonei decolteului. Elena trebuie să mai aibă răbdare alte 40 de minute. „Procedura constă în aplicarea pe piele a unui jet de substanţe sub presiune. Practic, se face o infuzie în piele cu vitamine şi antioxidanţi, care reîntineresc pielea”, spune medicul Klara Iulia Hatami.
Fie că este vorba despre corectarea ridurilor, reîntinerirea decolteului, umerilor sau mâinilor, efectul procedurilor este limitat şi trebuie repetat de la an la an.
Preţul procedurilor variază între 100 şi 300 de euro pe şedinţă. Pot fi necesare 3-4 şedinţe sau între 6 şi 8, în funcţie de zona acoperită şi de răspunsul fiecărui pacient la tratament.