7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăGDPRTopul medicilor care au peste 2500 de pacienţi

Topul medicilor care au peste 2500 de pacienţi

Medicii cu cei mai mulţi pacienţi din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în cartiere mărginaşe, precum Ghencea, Drumul Taberei, Pantelimon. Cum au ajuns totuşi aceştia să se ocupe de mii de clienţi? Doctorii spun că cea mai bună metodă de promovare este „publicitatea din gură-n gură”.

 Cei mai căutaţi medici de familie din Bucureşti au între între 2.500 şi 4.000 de pacienţi pe listă. Nici unul dintre aceştia nu are cabinet în cartierele de lux ale Bucureştiului, ci în zonele muncitoreşti, cu vad, unde trăiesc familii cu mulţi copii, pensionari, tineri. Unii dintre ei sunt foşti medici de ţară ori pediatri de policlinică, alţii au făcut medicină de întreprindere şi între timp s-au privatizat şi şi-au deschis propriile cabinete.

Îi ştiu oameni de toate soiurile şi deseori sunt opriţi pe stradă ori la supermarket pentru un sfat medical. Pe principiul „un medic căutat este şi un medic bun”, am încercat să realizăm un top al medicilor de familie din Bucureşti. Cu câteva excepţii, ale unor doctori ce au refuzat să stea de vorbă cu noi deoarece „nu le iese nimic la afacerea asta”, iată topul primilor cinci cei mai căutaţi medici de familie.

2011/08/16//194027-tabel.jpg

Liliana Nicolau, Cabinet individual în 
Drumul Taberei – 
3.694 pacienţi

„Diagnostichez mai multe 
persoane cu demenţă”

Medicul are 40 de ani de experienţă în medicina de familie, acordă 40-50 de consultaţii pe zi şi încă mai merge pe teren să consulte la domiciliu sugarii şi vârstnicii. Mai nou, a obţinut şi competenţe în apifitoterapie (terapie pe bază de produse apicole) şi acupunctură. „Am încercat să mă pregătesc continuu. Acum pacientul intră pe internet şi dacă ştie mai mult ca tine te faci de râs”, spune Nicolau. Medicul spune că-i place să examineze în special copiii, pentru că sunt tonici. „Adulţii care vin la cabinet sunt din ce în ce mai pesimişti. Faţă de acum 10 ani, diagnostichez mai multe persoane cu demenţă şi alte boli care au legătură cu stresul”, spune medicul Nicolau. La cabinetul său vin însă în special bătrânii, majoritatea hipertensivi, diabetici, cu atacuri vasculare cerebrale, hernii de disc. „Încerc să-i rezolv repede pentru că oamenii nu mai au răbdare. Dacă nu le răspunzi rapid şi nu te pliezi pe dorinţele lor, este vai de tine”, zice medicul.

Violeta Bucică, Cabinet „Bucică şi 
asociaţii” din Pantelimon – 3.153 pacienţi


„Sistemul este gândit 
ca să pui omul pe drumuri”

Violeta Bucică practică medicina de familie de mai bine de 20 de ani şi oferă cam 24 de consultaţii pe zi, faţă de 40 anul trecut. „Nu mai putem să emitem reţete decât pentru 2.800 de pacienţi, aşa că muncim de două ori mai puţin decât anul trecut, aşa cum ne impun oficialii”, spune medicul Bucică. Ca să ajungă la cei peste 3.000 de pacienţi de pe listă nu i-au trebuit doar ani de experienţă, ci şi o perfecţionare continuă. „Este foarte important să capeţi o viziune de ansamblu ca medic de familie, să pui un diagnostic rapid şi să trimiţi pacientul către specialistul potrivit, salvându-i astfel timpul”, spune ea. Din cauza birocraţiei dictate de Casa de Asigurări, medicul spune că nu au de suferit doar medicii, ci şi pacienţii. „Sistemul este gândit în aşa fel încât să pui omul pe drumuri. Am ajuns să trimit un pacient la cardiolog pentru o hipertensiune, afecţiune pe care i-o pot trata şi eu”, spune medicul. Majoritatea pacienţilor care îi trec pragul au venituri modeste şi vor reţete compensate.

Marina Luculescu, Policlinica 
Vitan – 
2.943 pacienţi 

„Sunt tot mai multe 
cazuri zguduitoare”

După 32 de ani de experienţă în medicina generală, doctorul este uimit de câte cazuri noi de cancer, infertilitate, ulcer şi diabet depistează. „În ultima vreme am avut cazuri zguduitoare, un cuplu tânăr care nu putea să aibă copii din cauza unui cancer testicular, un tânăr de 42 de ani cu cancer renal, pacienţi cu cancer pulmonar de la fumatul excesiv”, povesteşte medicul. Dr. Luculescu atrage atenţia în privinţa analizelor uzuale pe care ar trebui să le facă fiecare pacient în parte. „În luna de naştere să vină la controlul de rutină, în primele săptămâni ale lunii, când sunt disponibile fondurile”, spune medicul. Cea mai importantă calitate în medicina de familie crede că este răbdarea. „Insistenţa de a le explica anumitor pacienţi că este important să îşi urmeze tratamentul dacă nu vor să facă infarct”, exemplifică medicul.

Alice Maria Vasiliade, International Medical Center, Drumul Taberei – 2.900 pacienţi înscrişi

„Oamenii vor 
să te porţi frumos cu ei”

A început să lucreze ca medic de familie din 2002, acordă în jur de 40 de consultaţii pe zi şi are pe listă în special familii cu copii. „Din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează mai mult de 24 de consultaţii pe zi, însă întotdeauna depăşesc acest plafon din cauza urgenţelor”, spune medicul. O uimeşte încă faptul că în ultimii 10 ani nivelul de trai nu a crescut semnificativ. „Opt lei în plus la o reţetă reprezintă încă un efort pentru multe familii cu copii, de aceea luptă să îşi ia reţetele compensate”, spune Vasiliade. În opinia sa, în medicina de familie contează mai mult cum te porţi cu pacienţii decât cunoştinţele medicale pe care le ai. „Oamenii ţin foarte mult să te porţi frumos cu ei. Asta nu înseamnă că nu contează şi diagnosticele pe care le pui, dar pacientul român a început să caute medici cu bun-simţ”, spune Vasiliade. Ce o limitează în relaţia cu pacienţii sunt regulile tot mai stricte pe care le impune Casa de Asigurări de Sănătate.


Carmen Barbă,  Cabinet individual, Pantelimon – 
2.500 pacienţi 


„Am avut preşcolari cu 
colesterolul foarte mare”

Lucrează de 27 de ani în medicina de familie şi a fost la bază medic pediatru. A lucrat la începutul carierei în dispensare de ţară din Prahova şi Ialomiţa, iar mai târziu a ajuns în Bucureşti. „Unii dintre cei care s-au mutat de la ţară la oraş au ajuns pe listele mele”, spune medicul. Pe lista ei se află predominant copii, majoritatea ajungând la cabinet cu boli respiratorii şi infecţioase. „Mulţi copii au început să capete şi alergii. Acum câţiva ani nu era atât de evidentă această patologie. De asemenea, apar boli metabolice la copil – am avut preşcolari cu colesterol crescut: 280 mg/dl”, spune ea. În urmă cu un an avea 3.500 de pacienţi pe listă, dar a trimis o parte din ei către alţi medici,  mai tineri, după ce Casa de Sănătate a impus reguli noi. „Nu mai înscriu pentru că iau amendă, însă ajung la situaţii aberante în care mama şi tatăl sunt pe listele mele, dar nu mai pot înscrie copilul pentru că am prea mulţi pacienţi”, spune ea.


Salariu de 2.000-3.000 lei pe lună

O întrebare legitimă în cazul medicilor de top este legată de câştigurile lunare ale acestora, având în vedere că, cel puţin teoretic, un număr mai mare de pacienţi ar trebui să însemne şi alocaţii pe măsură din partea Casei de Asigurări Bucureşti. Această instituţie spune că un medic de familie cu 2.500-3.000 de pacienţi pe listă obţine peste 12.000 de lei pe lună, venit brut. Medicii susţin însă că nu rămân cu mai mult de 2.000-3.000 de lei pe lună după ce plătesc „dările” cabinetului. Până acum un an, un medic de familie câştiga peste o mie de euro pe lună, având mulţi pacienţi pe listă. Anul acesta însă au apărut tot felul de restricţii pentru medicina de familie.

Spre exemplu, medicii care înscriu mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă şi acordă mai mult de 20 de consultaţii pe zi sunt taxaţi. „Prin noile reglementări ne-au scăzut veniturile şi au distrus concurenţa”, spune medicul de familie Violeta Bucică. Totuşi, de dragul câştigurilor „neoficiale”, unii dintre medici preferă să îşi păstreze clientela şi, pe lângă cele 20 de consultaţii permise de stat, oferă consultaţii suplimentare.
Oricum, puţini sunt cei care pot da mai mult de 50 de consultaţii pe zi. „La un moment dat nu mai rezişti şi este mai bine să ai un număr rezonabil de consultaţii”, recunoaşte Alice Maria Vasiliade. Dacă vă întrebaţi cum apucă un medic cu 3.000 de pacienţi să se vadă cu toţi aceştia într-un an, răspunsul este simplu. „Pe unii nu îi văd la faţă cu anii, mai ales pe cei tineri care nu au probleme de sănătate. Tinerii preferă să mă sune şi să nu se mai deplaseze la cabinet. Eventual, mai vin pentru adeverinţe”, spune medicul Marina Luculescu de la Policlinica Vitan din Bucureşti.

Au scăpat de programul 
informatic al statului

Decizia de a-i taxa pe medici pentru numărul mare de pacienţi de pe listă a fost luată în 2010 de oficialii Casei de Asigurări de Sănătate, după ce aceştia au constatat că un medic câştiga 9.000 de euro pe lună doar pentru că avea mulţi pacienţi. „Un astfel de medic nu poate acorda mai mult de trei minute din timpul său de lucru unui pacient şi nu ar trebui să i se deconteze serviciile”, au declarat atunci oficialii Casei de Sănătate, care au intenţionat să scadă cheltuielile cu medicii de familie.

Doctorii campioni la pacienţi au mai bine de 20 de ani de experienţă în sistem, au ajuns să fie recomandaţi de la o generaţie la alta, iar faptul că îşi cunosc bine domeniul îi ajută şi să pună uşor diagnostice şi să facă faţă birocraţiei. De remarcat că nici unul dintre ei nu mai foloseşte SIUI (sistemul informatic de raportare a datelor medicale implementat de stat), ci softuri mai performante, care transferă toate datele în programul statului.  

Cele mai citite

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă