Cafeaua, ouăle, uleiul de cocos și laptele integral sunt doar câteva dintre alimentele despre care s-a scris că ar fi nesănătoase. Publicația Daily Mail a citat un clasament, realizat de nutriționista Sarah Flower, cu 10 alimente despre care ai crezut că îți fac rău.
Citește și: Sfatul nutriționistului: Ce înseamnă alimentația corectă în timpul POSTULUI
Specialista este de părere că mâncărurile rafinate sunt cele care ne îmbolnăvesc, nu cele care conțin grăsimi.
„Uită de alimentele light, cu puține grăsimi sau calorii și alege mâncarea adevărată. Nu te îngrașă alimente care conțin grăsimi, ci adaosurile de zahăr. Este timpul să ne oprim și să ne bucurăm de alimente ca ouă, lapte integral, unt, cașcaval, unt de arahide, pentru că toate acestea sunt sănătoae pentru noi dacă urmăm o singură regulă – să le mâncăm cât mai puțin gătite”, a spus nutriționistul.
1. Cafeaua
Consumată în cantitate exagerată, cafeaua poate avea efect laxativ și îți poate mări nivelul de stres și anxietate. Însă, a fost demonstrat că dacă este consumată în cantități moderate, cafeaua îmbunătățește sănătatea creierului, ajută la scăderea în greutate și scade riscul de Alzheimer sau demență.
Citește și: Care sunt noile recomandări OMS legate de consumul de zahăr la adulți și copii
2. Cartofii
Cartoful este un aliment bogat în amidon, dar este, de asemenea, bogat în alte substanțe nutritive. Un cartof de mărime medie conține 50% din cantitatea de vitamina C pe care ar trebui să o consumi zilnic, 30% din cantitatea de B6 și 25% din cantitatea de potasiu.
În plus, conține calciu, magneziu, fosfor, vitamina B și zinc.
Cartofii noi conțin un nivel mult mai scăzut de glicerină decât cei vechi. Așa că sunt mai indicați dacă vrei să scazi în greutate. De asemenea, ai putea să încerci cartofii dulci, care sunt bogați în antioxidanți.
3. Ouăle
Oăle sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase. În plus, îți mențin starea de sațietate pentru mai mult timp. Dacă îți dorești să scazi în greutate, înlocuiește cerealele de la micul dejun cu ouă.
4. Untul de arahide
Citește și: GRAFIC. Ce cantitate de alimente să mănânci ca să nu te îngrași
Arahidele conțin cantități mari de proteine, magneziu, potasiu, vitamina E, antioxidanți și fibre. Alege un borcan cu unt de arahide fără adaos de zahăr și alte esențe.
5. Boabele de fasole conservate
Boabele de fasole din conserve sunt o sursă extraordinară de proteine și fibre. Însă, trebuie să ai grijă să alegi acele conserve care nu conțin foarte mult sodiu.
6. Floricelele de porumb
Floricelele de porumb făcute acasă sunt o gustare ieftină și cu foarte puține calorii. Adaugă propriile tale condimente și nu îți vei mai dori niciodată să cumperi boabele de porumb procesate. Dacă ai poftă de dulce, poți să adaugi câteva bucăți de ciocolată neagră peste popcornul fierbinte.
Citește și: UIMITOR. Cele mai ciudate MOTIVE pentru care te ÎNGRAȘI
7. Laptele integral
Încă de la începutul anilor `90, oamenii au început să înlocuiască laptele gras cu carbohidrații rafinați. Acest lucru a dus la creșterea în greutate. Laptele integral conține mai multe substanțe nutritive decât cel degresat. Prin urmare, nu te va îngrășa, ci te va face să simți o stare de sațietate pentru mai mult timp.
8. Iaurtul
Înlocuiește iaurtul fără grăsimi, cu conținut de zahăr, cu iaurtul natural și cu iaurtul grecesc. Aceste tipuri de iaurturi conțin probiotice și nu sunt încărcate cu zahăr și alți aditivi. Mănâncă iaurt cu fructe proaspete sau cu fructe din compotul făcut acasă.
9. Sarea
Citește și: 10 alimente care te feresc de răceala de PRIMĂVARĂ
Excesul de sare din alimentația ta este cauzat de alimentele procesate pe care le consumi. Sarea nerafinată conține 84 de minerale, cu 80 mai multe decât sunt conținute în sarea de masă. Folosește acest tip de sare în mâncarea pe care o gătești acasă și vei constata că ingredientul nu îți va dăuna sănătății.
10. Uleiul de cocos
În ciuda zvonurilor care au spus că uleiul de cocos dăunează sănătății, ingredientul este un acid care se digeră ușor și care te ajută la arderea grăsimilor din organism și îți îmbunătățește sistemul imunitar.