10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăGDPRSa faci bine printr-un design bun

Sa faci bine printr-un design bun

LONDRA – De cand a infiintat, in ianuarie 2008, reteaua umanitara de creatie Project H Design, Emily Pilloton s-a implicat intr-o multitudine de proiecte, toate abordand probleme sociale si de mediu. Acestea variaza de la dezvoltarea unei retele pentru a transporta apa in Africa la ajutarea oamenilor fara adapost din San Francisco sa creeze lucruri pe care sa le poata vinde sau la repararea mobilierului din scolile aflate in partile rurale ale Mexicului. Multe dintre aceste noi proiecte sunt descrise in noua ei carte, "Revolutia designului: 100 de produse care te pot face mai puternic".
Studenta fiind la design, Pilloton era sceptica in privinta abordarilor conventionale ale designului si incerca sa aplice lucrurile pe care le invata unor cauze de care ii pasa. "La facultate, lumea incepea sa vorbeasca tot mai mult despre sustenabilitate, insa am simtit intotdeauna ca de acolo lipsea factorul uman", spune ea. "Chiar putem sa numim sustenabila o masuta de cafea din bambus care costa 5.000 de dolari? Dupa ce am terminat scoala am incercat in repetate randuri sa lucrez in firme de design si arhitectura, insa ne-am contrazis intotdeauna."

A inceput sa faca mobila din materiale reciclate, incercand sa promoveze un tip de design care sa fie practic si uman in acelasi timp. Insa inainte sa se apuce ea insasi sa creeze dupa aceste principii, a scris pe site-ul Inhabitat despre ele. "Mi-ar placea sa spun ca aveam in minte un plan maret de afaceri, insa nu-l aveam", rade ea. "Tot ce stiam atunci e ca vroiam ca Project H sa fie o organizatie nonprofit, care sa aiba la baza actiuni." L-a lansat cu 1.000 de dolari stransi prin munca la reteaua de voluntariat Architecture for Humanity. Desi ideea originala din spatele Project H (H vine de la Humanity, Habitats, Health, Happiness – umanitate, habitate, sanatate, fericire) era aceea a unei firme de design prin care ea si colegii ei ar putea sa execute proiecte umanitare, Pilloton si-a dat curand seama ca ar putea realiza mult mai mult daca le-ar permite si altor designeri din lume sa contribuie.

Folosindu-se de o structura similara celei de la Architecture for Humanity, Pilloton i-a incurajat pe designerii interesati sa formeze "capitole" locale, prin care sa poata fi identificate usor probleme ale designului umanitar, iar apoi sa lucreze alaturi de alte "capitole" similare, pentru a gasi o solutie care sa se potriveasca peste tot.
Momentan, exista noua "capitole": in Ciudad de Mexico, Johannesburg, Londra si in sase orase din America. Unul dintre proiecte, Learning Landscape, a inceput in momentul in care Pilloton a vizitat o scoala din Uganda pentru copiii ai caror parinti murisera de SIDA. "Copiii aveau nevoi emotionale specifice si le-ar fi trebuit metode de invatare care sa ii captiveze mai mult, insa nu existau deloc materiale propice", isi aminteste ea. "Capitolul" din New York al Project H a format o echipa pentru a cerceta aceasta problema si a-i gasi o solutie: un scuar format din 16 sau 20 de cauciucuri reciclate, ingropate pe jumatate in pamant.

 

"E o metoda de constructie extrem de prosteasca", spune Pilloton. "Insa e extraordinar de ieftina – tocmai am terminat de construit una in Republica Dominicana pentru 75 de dolari – si foarte eficienta. Am inventat jocuri pe care copiii sa le poata juca aici, jocuri care se folosesc de miscare, competitie si conectivitate, pentru a le permite in acelasi timp sa invete orice, de la aritmetica de gradinita la algebra de clasa a opta". Momentan exista sase astfel de proiecte, iar Project H tocmai construieste unul nou langa San Francisco.

Pilloton planuieste sa stabilizeze reteaua Project H deja existenta, si nu sa o mareasca. "Ma gandeam ca in viitor vor fi adaugate tot mai multe «capitole», insa mi-am dat seama ca este iresponsabil sa incerci sa faci proiecte umanitare in timp ce ai o retea dezorganizata din cauza marimii", spune ea. "De asemenea, vreau sa ma implic mai mult in proiecte. Sunt cel mai prost om de afaceri care a existat vreodata, insa anul trecut, ca toata lumea care incepe o companie noua, am petrecut foarte mult timp ca manager, contabil, avocat si purtator de cuvant. Ce stiu eu despre toate astea?"

Traducere de Cristiana Moisescu

Cele mai citite

Când are loc dezbaterea dintre Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo

Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care s-au clasat...

Profit uriaș pentru Dinamo după derby-ul cu FCSB! Câți bani au încasat „câinii roșii” din bilete

Dinamo București a obținut un profit semnificativ după meciul cu FCSB, în ciuda înfrângerii pe teren. Directorul financiar al clubului, Dan Gătăianțu, a dezvăluit...

Un profesor de engleză în vârstă de 39 de ani este suspectat că ar fi agresat sexual o minoră

O minoră ar fi fost agresată sexual de un profesor de engleză în vârstă de 39 de ani, după un curs la Palatul Copiilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă