0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăGDPRReactiile adverse ale medicamentelor pot fi evitate

Reactiile adverse ale medicamentelor pot fi evitate

Daca nu ar exista, homeopatia ar trebui inventata, pentru ca ea raspunde unor probleme reale ale medicinii. Dr. Gheorghe Jurj, din Timisoara, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti romani in homeopatie, explica principiile acestei terapii complementare si efectele sale miraculoase asupra organismului uman.

» Cum a luat nastere homeopatia?
Homeopatia este o doctrina medicala introdusa de Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843). Nemultumit de metodele barbare ale medicinii timpului, Hahnemann a cautat sa gaseasca principii ferme pe care sa se bazeze practica medicala. Idealul practicii sale este "refacerea rapida, blanda si permanenta a sanatatii sau, altfel spus, indepartarea si anihilarea in intregime a bolii pe calea cea mai scurta, mai sigura si mai putin daunatoare". Pentru a impiedica reactiile adverse starnite de diferitele substante sau riscul intoxicatiilor, Hahnemann a diminuat progresiv dozele folosite, iar dupa o perioada a introdus scara centezimala de diluare, ajungand la asa-numitele doze infinitezimale. Ceea ce este esential in prepararea remediului homeopatic este faptul ca la fiecare diluare are loc o scuturare energica, ritmica, prin care informatia substantei  este reiterata asupra lichidului solvent.

» Care este relatia cu alopatia?
Una dintre problemele spinoase atat pentru pacient, cat si pentru medici este relatia dintre medicamentele homeopatice si medicamentele alopate. O buna colaborare si o atitudine corecta din punct de vedere deontologic sunt de dorit pentru medicii ambelor discipline si, cu siguranta, solutia cea mai buna pentru pacient. Medicamentele alopate, in majoritate, blocheaza anumite mecanisme fiziologice (receptorii pentru durere; mecanismele febrei sau ale alergiei, inflamatia etc.), astfel blocand expresia bolilor, dar nu neaparat si cauza lor.

» Tratamentul homeopatic poate fi indicat in bolile cronice?
Homeopatia actioneaza asupra acelorasi mecanisme, dar din alta perspectiva, daca aceste mecanisme sunt blocate, actiunea ei este mai redusa. Cu toate acestea, in special in bolile cronice, s-a observat ca este posibil sa se inceapa tratamentul homeopatic in timp ce pacientul foloseste medicamente alopate si ca, in timp, un bun tratament homeopatic poate duce la scaderea dozelor alopatice (asa este cazul in hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip 2, in astmul bronsic etc.) La fel ca la copiii care au luat multe antibiotice sau la pacientii cu corticoterapie, in aceste cazuri rezultatele apar mai greu si mai lent, pentru ca organismul trebuie sa invete sa isi reia patternurile reactionale depasite de boala si puse in paranteza de medicamentele alopate. In cazurile cronice nu este intotdeauna posibil de renuntat dintr-o data la medicamentele alopate.

Mai multe informatii puteti afla citind volumul "Medicina alternativa" din colectia "Secretele sanatatii", care apare maine, 4 martie, impreuna cu ziarul "Romania libera".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă