5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRPersoanele uşor supraponderale au şanse mai mici să moară prematur

Persoanele uşor supraponderale au şanse mai mici să moară prematur

Persoanele uşor supraponderale nu mor mai tinere, este concluzia unui studiu efectuat de cercetători din Maryland. Oamenii subponderali şi cei care suferă de obezitate morbidă sunt cei mai predispuşi la o moarte prematură.

 

Persoanele care sunt uşor supraponderale prezintă o rată a mor­talităţii timpurii cu 6% mai mică decât a persoanelor cu o greutate ideală, în timp ce oamenii care sunt mediu supraponderali nu prezintă nici un risc crescut de mortalitate, aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii din Maryland, publicat în revista Asociaţiei Medicale Americane, potrivit publicaţiei engleze „The Independent”.

Echipa de cercetători din cadrul  Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor, din Maryland, condusă de epidemiologul Katherine Flegal, a studiat legătura dintre obezitate şi moarte şi a arătat că persoanele uşor supraponderale (al căror indice de masă corporală – IMC – este între 25 şi 29,9) nu sunt predispuse la o moarte timpurie mai mult decât persoanele cu o greutate normală.

În acelaşi timp, persoanele care prezintă o obezitate medie (au indicele de masă corporală cuprins între 30 şi 34,9) prezintă un risc cu 5% mai mic de moarte prematură. Deşi acest lucru nu este important din punct de vedere statistic, studiul sugerează că riscul de moarte prematură nu este strâns legat de greutate.

Persoanele cu indicele de peste 35 pot muri mai devreme

În 2007, aceeaşi echipă de cercetători americani a stârnit numeroase polemici, după ce a publicat rezultatele unui alt studiu, care arăta că puţine kilograme în plus nu scurtează viaţă. Atunci, profesorul de nutriţie Walter Willett, din cadrul Universităţii Harvard, a catalogat cercetarea drept „gunoi”.  Astfel, doctorul Flegal a decis să efectueze o a doua cercetare, care să le demonstreze scepticilor că a avut dreptate. Ea şi echipa sa au analizat rezultatele a 100 de studii efectuate în întreaga lume – implicând trei milioane de oameni – şi aproximativ 270.000 de decese.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că numai persoanele al căror indice de masă corporală este peste 35 prezintă un risc crescut de mortalitate, de până la 29%, în timp ce persoanele subponderale au cu 10% mai multe şanse să moară mai repede decât persoanele cu o greutate normală. Deşi cercetarea este concludentă, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Britanice pentru Obezitate a criticat, în „The Independent”, concluziile studiului. „Rezultatul este că oamenii care vor citi studiul vor crede că este bine să te îndopi şi să fii fericit. Mortalitatea (rata deceselor) este una, iar morbiditatea (rata îmbolnăvirilor) este alta. Dacă oamenii citesc asta şi se gândesc că nu vor muri pentru că mănâncă prea mult, s-ar putea trezi că suferă de o serie de boli care le afectează inima, ficatul, rinichii şi pancreasul”, a subliniat Tam Fry. Pe de altă parte, dr. Flegal a arătat că rezultatele studiului nu reprezintă o dezlegare la dulciuri. „Am analizat numai mortalitatea, nu starea de sănătate a oamenilor. Nu le recomandăm oamenilor să mănânce în exces. Vrem numai să arătăm că nu este adevărat că, dacă eşti extrem de slab, vei trăi pentru totdeauna, iar dacă ai câteva kilograme în plus eşti condamnat la moarte. Relaţia dintre greutate şi mortalitate este mult mai complicată decât credem noi”, a explicat ea.

Ţesutul adipos protejează inima?

În cazul persoanelor uşor supraponderale, câteva kilograme în plus protejează corpul, arată „The Independent”. Posibilele explicaţii se referă la faptul că ţesutul adipos protejează inima şi sporeşte rezistenţa organismului atunci când o persoană se îmbolnăveşte.  Pe de altă parte, şi distribuţia grăsimii în corp este extrem de importantă: puţină grăsime pe şolduri nu face rău, în timp ce grăsimea depusă pe stomac este extrem de periculoasă.

De asemenea, este important şi ca indicele să fie corelat cu progresele înregistrate în domeniul medical. Astfel,medicamentele care scad presiunea arterială şi nivelul colesterolului au dus la o scădere dramatică a numărului de persoane care suferă de boli de inimă. Şi tonusul contează mult: persoanele supraponderale care fumează şi mănâncă semipreparate şi nu fac deloc exerciţii fizice prezintă un risc ridicat de mortalitate.   

Calculează-ţi IMC-ul

Indicele de masă corporală (IMC)  măsoară gradul de obezitate al unei persoane.

 IMC sub 19: subponderal

 IMC între 19 şi 25: greutate normală

 IMC între 26 şi 29: supraponderal

 IMC între 30 şi 39: obez

 IMC peste 49: obezitate morbidă

Ca să calculaţi indicele de masă corporală, trebuie să faceţi raportul greutăţii la înălţime. Astfel, la o înălţime de 160 cm (1,6 metri) şi o greutate de 65 kilograme, calculul se va face: 65 ÷ (1,6 x 1,6 = 2,56) = 25,39 .

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă