Oamenii slabi sunt mai predispusi sa moara dupa operatii decat oamenii supraponderali.
Persoanele cu un index al greutatii de 23, sau mai mic decat acesta, erau cu 40% mai expusi riscului de a-si pierde viata la o luna dupa interventia chirurgicala. Cei al caror index corporal era intre 26 si 29, prezentau un risc scazut de deces post-interventional, informeaza LiveScience.com.
IMC (indexul masei corporale) este un sistem de evaluare a cantitatii de tesut adipos prezente in corpul oamenilor. O persoana cu un IMC mai mic de 18,5 este considerata subponderala. Intre 19 si 24,5 reprezinta o greutate normala, de la 25 pana la 29,9 inseamna ca persoana este supraponderala, in timp ce tot ce este peste 30 sugereaza obezitate.
Rezultatele studiului care a concluzionat ca oamenii supraponderali au sanse mai mari de supravietuire dupa operatii, au luat in calcul boala care a necesitase corectie chirurgicala si riscul de deces asociat cu aceasta.
Descoperirile sugereaza ca medicii ar trebui sa avertizeze pacientii subponderali cu privire la riscul crescut de deces. Mai mult, o strategie interventionala care presupune castigarea in greutate ar fi utila pentru acesti bolnavi.
Georg Stukenborg, cercetatorul sef, a analizat cazurile a peste 180.000 de pacienti internati in 183 de centre chirurgicale diferite. Acestia suferisera interventii chirurgicale intre anii 2005, 2006.
Savantii au impartit pacientii in 5 grupe in functie de IMC-ul lor. Dupa aceea, au calculat riscul de deces al fiecarui grup.