17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRO dilema de cand lumea: relatia de cuplu si banii

O dilema de cand lumea: relatia de cuplu si banii

Poti crede ca, exact in momentul asta, prin capul a mii de femei si barbati trec ganduri si intrebari ca: "Cine plateste? Eu aduc banii in casa… Iar a cheltuit jumatate din salariu pe abonamentul la sala si iesirile cu baietii… In ritmul asta nu o sa avem casa noastra niciodata! Iar ii cer ai lui bani, m-am saturat! Mai bine fiecare cu banii lui… Ar fi trebuit sa semnam un contract prenuptial…?"

 

De cand lumea si pamantul, banii au reprezentat motiv de discutie in cuplu… indiferent in ce stadiu al relatiei esti cu partenerul, atitudinea pe care o aveti, cand vine vorba de veniturile si cheltuielile comune, e legata de asteptari si determina viziunea fiecaruia asupra bugetului de cuplu.

Inca de la infiriparea unei relatii se pune problema "cine plateste"
Daca pana acum cativa ani buni barbatul era cel care platea, in momentul in care invita o femeie in oras, in zilele noastre, "a plati nemteste" (50-50) a devenit obiceiul adoptat de cele mai multe cupluri in formare. Nimic neobisnuit pe fondul elementului de incertitudine si in conditiile in care suntem egali in drepturi si, de cele mai multe ori, si in salarii. Nu sunt total neintalnite si situatiile in care barbatul insista sa plateasca, mai ales la prima intalnire. Si nu putem spune ca noi, femeile, nu apreciem un asemenea gest, chiar daca, in majoritatea cazurilor, vom incerca sa ne revansam pentru favorul facut.
Daca la inceput insa, iti formezi doar o opinie in ceea ce il priveste pe celalalt dupa felul in care abordeaza aspectul financiar, opinie care foarte rar duce la o reactie radicala, din momentul in care ai o relatie in toata regula si atitudinea ta legata de bugetul comun se schimba semnificativ.

De ce avem discutii in cuplu pe tema banilor?
Pentru ca venitul e doar un alt element care aduce diferentieri intre cei doi membri ai cuplului… pentru ca, in individualismul nostru, ne gandim mai presus la noi decat la interesele relatiei… pentru ca poate inca nu suntem un cuplu asa cum ne-ar placea sa fim. Avem salarii diferite, cheltuieli diferite, obiceiuri de consum diferite, viziuni diferite asupra viitorului si a modului in care intentionam sa cheltuim pe termen lung, familii care ne ofera sau ne pretind ajutor financiar… avem de toate, vorba cantecului.
Felul in care reusim sa solutionam eventualele conflicte de natura financiara depinde in mare masura de cat de stabila e relatia, exceptand problema banilor. Daca amandoi sunteti cat se poate de hotarati ca veti trai impreuna fericiti pana la adanci batranete, problemele pot fi discutate si pot fi gasite solutii… cel putin pana la proba contrarie.

Cine aduce banii cei mai multi in casa?
Niciodata nu vom putea uniformiza 100% veniturile si cheltuielile cu cele ale partenerului. Daca exista, insa, diferente semnificative de venituri, ideal ar fi sa existe si o oarecare echitate la nivel de cheltuieli. Ambii parteneri trebuie sa fie constienti de aportul adus in relatie, indiferent daca acesta e de natura financiara sau nu. E adevarat, insa, ca, atunci cand cuplul se confrunta cu probleme materiale, de cele mai multe ori apar reprosuri catre partenerul al carui aport salarial este net inferior. In functie de aspectele punctuale, incercati sa discutati si sa gasiti o solutie reciproc avantajoasa.
Daca te afli pe una din pozitiile extreme, insa relatia voastra nu e inca sudata prin institutia casatoriei, poate nu ar strica sa rasfoiesti un contract prenuptial.

Cat de diferite sunt viziunile voastre investitionale?
Daca tu iti doresti stabilitate financiara (o casa, o masina, o locuinta de vacanta sau mai stiu eu ce) si obiectivele lui sunt cat se poate de legate de ziua de maine, sau invers, va fi greu sa nu aveti discutii pe teme financiare. Oricum, o relatie in care unul face economii si celalalt cheltuieste mai mult de jumatate din salariu pe hobby-uri sta sub un mare semn de intrebare!
Si in acest caz, e necesara o discutie privind abordarea pe care vreti sa o aveti in continuare asupra laturii financiare a relatiei voastre… explica-i motivele tale, asculta-i motivele lui si ajungeti la un numitor comun cu privire la directia pe care o veti adopta de acum inainte.

Terte persoane si finantele in cuplu
Daca prietenii ni-i alegem singuri, cu familia nu ne permitem luxul… In cazul in care familia ta si familia lui au aceeasi atitudine cand vine vorba de bugetul vostru (de preferinta macar o atitudine neutra), ai cel putin linistea ca nu vor fi terte persoane care se vor implica activ in deciziile de buget ale cuplului.
Daca exista, insa, persoane greu de refuzat, care va solicita constant ajutor financiar, va trebui sa luati impreuna o decizie cu privire la prioritati si limitele pana la care sunt necesare actiunile generoase. In ce masura acestea sunt necesare sau doar nocive obiectivelor voastre? In ce masura le puteti rationaliza, astfel incat relatia voastra sa nu aiba de suferit din aceasta cauza?
Discutam, luam decizii si construim impreuna. Niciun conflict nu e insurmontabil, iar banii nu aduc fericirea…

 

Articole preluat de pe www.121.ro

Copyright www.121.ro

Cele mai citite

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...
Ultima oră
Pe aceeași temă