17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRNoile tricotaje sunt prieteni flexibili

Noile tricotaje sunt prieteni flexibili

PARIS – Din lana, mai aspre sau usoare ca fulgul, tricotajele de toamna au un singur lucru in comun: acopera corpul precum frunzele cazatoare. Cuvantul-cheie aici este "lejeritate", fie in cazul unui pulover vaporos sau al unei jachete groase crosetate. Acest prieten flexibil de multe ori nu are o forma anume, reprezentand mai mult un adapost pentru cel care-l poarta. Astazi insa, sunt facute atatea cercetari pe tesaturile si materialele folosite, incat ceea ce era odata numit "puloverul-iubit" a devenit acum ultrasofisticat. Culorile sunt parca din alta lume, in tonuri reci care dau o stralucire aparte unor haine de iarna. Verde-mar, un roz furios ori un caramiziu prea luminos ca sa fie rustic sunt doar cateva dintre culorile din aceasta noua gama.

Se vede influenta anilor ’70, mai ales in multimea de imprimeuri Fair Isle (o insula de pe coasta Scotiei, cunoscuta pentru traditia in impletit), insa acestea nu sunt haine de pe vremea bunicii. Acum ca un calculator a preluat tehnica necesara tricotatului, un pulover aparent simplu poate fi lucrat foarte complex, pana la a avea o textura tridimensionala. Pentru majoritatea oamenilor, un pulover tricotat are o forma clasica – iar acum acesta este mare, abia atingand contururile corpului. Mohairul, cu textura sa usoara, este un material favorit pentru puloverele aparent fara forma care se rotunjesc deasupra umerilor si apoi coboara drept deasupra torsului intr-o forma usor bombata.

De vreme ce contrastul creeaza imaginea cea mai buna, un pulover larg merge cel mai bine cu o fusta sau o pereche de pantaloni stramti. Jachetele pot fi desenate in linii drepte sau cu ajutorul compasului, dar look-ul care predomina este alungit si subtire, parte a unei geometrii dupa care moda se ghideaza momentan. Jacheta baieteasca, cu nasturii plasati jos si en coeur, se poate lungi pana la o marime de tunica, iar aceasta poate fi purtata cu pantaloni sau cu o fusta lunga. O jacheta rotunjita este mult mai scurta, poate chiar sa se termine la talie ca un bolero. Insa aceasta transmite mai degraba confort decat o imagine sport, poate si datorita felului in care materialul a fost unduit pentru a crea efectul de rotunjime.

Hainele tricotate atrag prin flexibilitate: nu sunt doar confortabile si deloc restrictive, ci pot fi si usor adaptate, inclusiv unor tinute formale. Din acest motiv, jerseul, var bun cu tricotajele, se intoarce in forta pe podium. Se prea poate ca aceasta sa fie prima data cand jerseul a mai prins atat de bine in lumea modei, de pe vremea cand Coco Chanel reinventa puloverul polo, luat – metaforic vorbind – direct de pe spatele iubitului. Rochia din jerseu, fie ea alungita sau croita pe corp, a devenit un obiect dorit de toti: acum designerii se joaca cu acest material maleabil, facand rochii in forme de balet, transformand o fusta intr-un tutu sau intr-o minicrinolina, insa intotdeauna cu indeajuns de multa greutate pentru a diminua efectul de sifonare.

Spre deosebire de lana, care e usoara, jerseul este un material greu, care poate contura o silueta si poate fi purtat si la serviciu. De cand costumul cu pantaloni a devenit "uniforma" femeii care lucreaza, nu a mai existat o alta tinuta atat de des folosita precum jerseul. Insa hainele din lana nu vor avea niciodata seriozitatea celor croite, si chiar si cele mai severe jachete din jerseu pot fi imblanzite cu ajutorul unor accesorii din lana. Capisonul – acel accesoriu tricotat, in cerc, care se poate trage peste cap si aseza pe gat – este o variatie a celebrei esarfe care poate adauga culoare unei tinute. Iarna e cu atat mai folositor cu cat poate fi ridicat pe cap si purtat ca o gluga, pentru a proteja urechile de frig, sau lasat pur si simplu pe gat. De asemenea, esarfele tricotate revin in forta: aceste accesorii alungite nu au fost niciodata mai lungi, coborand aproape de pamant, chiar atunci cand sunt deja infasurate in jurul gatului. Pot fi folosite din motive estetice sau pentru a va incalzi si ofera toata flexibilitatea celorlalte haine de iarna.

Cele mai citite

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă