19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăGDPRMS cumpără un milon de doze de vaccin antigripal

MS cumpără un milon de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătăţii cumpără un milion de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2011-2012, Comitetului Naţional de Vaccinologie recomandând ca produsul să aibă aceleaşi tulpini vaccinale cu cel realizat în 2010, informează Mediafax.

România este unul dintre cele opt state europene care au capacitatea de a produce acest vaccin la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a solicitat producătorului naţional, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, la recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie, achiziţionarea unei cantităţi de un milion de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2011-2012, potrivit HG privind suplimentarea bugetului.

Ministerului Sănătăţii va primi banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, pentru susţinerea cheltuielilor ocazionate de producţia vaccinului gripal sezonier de către Institutul „Cantacuzino”.

Vaccinarea antigripală este recomandată să se facă în fiecare an din cauza modificării compoziţiei vaccinului în dependenţă de tulpinile circulante, caracteristice pentru fiecare sezon.

Pentru sezonul 2011-2012, OMS recomandă vaccinul antigripal în următoarea compoziţie: virus similar tulpinii A/California/7/2009 (H1N1), virus similar tulpinii A/Perth/16/2009 (H3N2) şi virus similar tulpinii B/Brisbane/60/2008.

Conform recomandărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie, pentru sezonul 2011-2012 este necesară achiziţionarea unei cantităţi de un milion de doze de vaccin gripal sezonier.

În 2010 a fost achiziţionată o cantitate de 1,3 milioane de doze de vaccin gripal sezonier de la Institutul „Cantacuzino”.

Imunizarea populaţiei, conform prevederilor OMS, trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie- decembrie.

Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou, cum este ovalbumina, şi la proteine de găină.

Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului variază, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

În nota de fundamentare a HG se arată că seroprotecţia se obţine, în general, în termen de două până la trei săptămâni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă