18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăGDPRInterventii chirurgicale care trateaza obezitatea

Interventii chirurgicale care trateaza obezitatea

Ce este de facut atunci cand kilogramele in plus au depasit granita esteticului si au devenit o povara, o afectiune in sine, ce cauzeaza la randul ei boli metabolice precum hipertensiune arteriala, diabet de tip II, boli cardiovasculare si respiratorii?

Obezitatea, prin starile patologice pe care le determina si asociaza, dar si prin gradul ridicat de raspandire globala, constituie o problema terapeutica de mare actualitate, astfel ca trebuie acordata atentie maxima acestei afectiuni.

Fie ca apelam la cure de slabire diferite, sport, miscare sau pastile pentru slabit, toate aceste variante pot fi o solutie pe termen scurt si sunt eficiente doar pentru a scapa de cateva kilograme. Dar atunci cand obezitatea atinge pragul morbid si degradeaza calitatea vietii umane, constientizam ca aceasta este o boala incurabila. In consecinta, daca nu poate fi vindecat, pacientul obez trebuie sa beneficieze de tratamente eficiente pe toata durata vietii.

Despre cele patru tipuri interventii chirurgicale impotriva obezitatii care ajuta la pierderea de pana la 90% din excesul ponderal ne vorbeste dr Catalin Copaescu, Sef Departament Chirurgie Generala si Director al Centrului de Excelenta in Chirurgie Bariatrica, Delta Hospital.

Primul tip de interventie chirurgicala presupune montarea laparoscopica a unui inel de silicon ajustabil fiind cea mai cunoscuta si raspandita metoda restrictiva. „Prima portiune din stomac este mai mica si vine in continuarea esofagului, iar restul stomacului va comunica cu prima portiune printr-un canal permis de inel. Acesta are un tub de conexiune, iar la capatul lui este un dispozitiv care se fixeaza pe muschi si prin care medicul poate insera lichid in inel. Cu cat este mai strangulat stomacul, cu atat va fi mai limitata trecerea alimentelor”, explica dr Catalin Copaescu.

Despre procedura de gastric banding puteti afla mai multe informatii aici

Gastric Bypassul este metoda chirurgicala prin intermediul careia stomacul este divizat in doua compartimente. Alimentele vor ocupa prima portiune, fara a trece deloc in cealalta parte a stomacului. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conecteaza o parte din intestin care va prelua alimentele pe care le inghitite.

Avantajele acestui tip de operatie sunt vizibile: pacientul mananca mai putin, senzatia de saturatie apare foarte repede pentru ca alimentele intra in contact cu mucoasa intestinala, de acolo plecand semnalele de satietate catre creier, poate manca neselectiv dar in cantitati reduse. Datorita acestei operatii, pacientul poate pierde pana la 80% din greutatea in exces.

Operatia prin care centrii foamei sunt eliminati poarta numele de Gastric sleeve, iar aceasta consta in secţionarea stomacului de-a lungul sau, scotand din organism portiunea sa laterala, adica 80% din capacitatea rezervorului gastric. Ramane doar un tub gastric ce are initial calibrul unui creion si care este extrem de „zgarcit” cu alimentele.  Cu aceasta interventie, pacientii pierd in greutate pana la 70-80% din excesul ponderal.

Diversia biliopancreatica este mai drastica si difera prin metoda folosita – chirurgia clasica, spre deosebire de cea laparoscopica utilizata la celelate tipuri de interventii.

 Presupune ocolirea unei suprafeţe foarte mari de intestin de catre alimente, printr-o reconectare, si nu prin taierea intestinului. Se lasa doar ultimii 50-100 de centimetri din intestinul subtire din cei 7-10 metri, cat are acesta, ocolindu-l, dar fara a-l taia.  Dr. Catalin Copaescu spune ca „pacientul care a recurs la diversie bileo‑pancreatica slabeste spectaculos, pana la 90% din surplusul de greutate. Insa el trebuie sa mearga la toaleta de mai multe ori pe zi, aceasta si pentru ca alimentele sunt trimise practic direct in colon si nu apuca sa se absoarba. Aportul alimentar nu este restrictionat”.

In urma acestor tipuri de operatii, pacientii inregistreaza succese dupa succese: greutate in scadere, articulatiile suprasolicitate de obezitate se refac acum iar locomotia se imbunatateste, se reintegreaza in viata sociala, descopera activitati care inainte nu puteau fi practicate, astfel calitatea vietii se imbunatateste.

Peste 2500 de pacienti cu obezitate au fost operati de echipa medicala a dr Catalin Copaescu, Seful Departamentului de Chirurgie Generala si Director  al Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica Delta Hospital, acestia reusind sa isi recapete sanatatea, increderea de sine, entuziasmul si activitatile sociale la care renuntasera candva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă