Una dintre solutiile medicale care trateaza obezitatea este chirurgia obezitatii, tehnica ce grupeaza toate manevrele chirurgicale care se adreseaza pacientilor obezi in scopul reducerii greutatii/normalizarii statusului lor ponderal, fara a include indepartarea de tesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetica.
Tehnicile de chirurgia obezitatii influenteaza balanta echilibrului energetic diminuand considerabil aportul exogen si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate.
Trebuie cunoscut insa ca, inainte, dar si dupa operatie, este foarte importanta nutritia. Etapa preoperatorie este cea care asigura pregatirea organismului din punct de vedere fizic si psihologic pentru interventia chirurgicala, in timp ce etapa postoperatorie ajuta la obtinerea rezultatelor asteptate in urma operatiei.
1. Ce trebuie stiut despre nutritia preoperatorie?
Un meniu moderat hipocaloric, cu o concentratie optima de proteine, recomandat de medicul specialist nutritionist, are ca obiectiv reducerea cantitatii de tesut adipos, mai ales din abdomen, din jurul organelor si mentinerea maselor musculare, benefice din punct de vedere al reducerii timpilor operatori, a recuperarii si cicatrizarii optime postoperatorii, a minimizarii riscului de complicatii chirurgicale si anestezice.
Psihologic, este o etapa in care incepeti sa va acomodati cu modul de alimentatie corect, sanatos care il veti adopta pentru tot restul vietii.
2. Nutritia postoperatorie
Recomandarile nutritionale in etapele ce urmeaza interventiei chirurgicale au ca obiectiv o nutritie echilibrata din punct de vedere al principiilor alimentare (nutrienilor), pentru a minimiza riscul efectelor secundare si al carentelor alimentare si a obtine, in siguranta, beneficiul maxim al acestei interventii chirurgicale de reducere a greutatii corporale.
Acest program de nutritie este atent supravegheat de medicul specialist in nutritie, care va va ajuta cu sfaturi, explicatii, alternative alimentare, personalizand si adaptand meniul vostru.
Programul de nutritie pentru prima luna va avea cateva etape, in care stomacul se va adapta lent la diferite consistente ale alimentelor, de la lichide clare (apa, ceai, supe clare), la lichide dense (amestecuri de alimente bine pasate la blender – supele creme de legume si carne, compoturi de fructe fara zahar, iaurturi degresate, branza slaba, albusuri de ou), ulterior piureuri si apoi la alimente solide. Obiectivul principal este asigurarea aportului proteic, foarte important pentru mentinerea starii de sanatate in timpul scaderii ponderale rapide si pentru vindecarea/cicatrizarea corespunzatoare a stomacului dupa aceasta interventie chirurgicala.
Pacientilor li se explica modul de alegere a alimentelor, procedeul de gatire, repartitia pe mese, cantitatile, astfel vor fi prioritare alimentele concentrate in proteine de calitate, cum sunt carnea slaba, pestele, branza si laptele degresate, oul, in special albusurile, cele bogate in vitamine, minerale, glucide cu eliberare lenta si fibre, ca legumele, fructele, cerealele integrale (acestea din urma doar preparate termic!).
Este optiunea fiecarui pacient cum prefera sa consume aceste alimente, sub forma clasica, gatite acasa sau sub forma alimentelor procesate la pliculete sau shake-uri proteice. Shake-urile proteice sunt insa obligatorii in primele 3-7 zile dupa operatie, deoarece stomacul nu poate tolera alimentele cu proteine precum carnea, branza, ouale. Ulterior, aceste alimente vor putea fi consumate sub forma pasata la blender.
Alimentele vor fi consumate la intervale de 3-4 ore, in cantitati mici, cu respectarea principiului satietatii – cand simtiti un inceput de senzatie de plenitudine la nivelul stomacului, trebuie sa va opriti din mancat.
Hidratarea este de asemenea foarte importanta. Lichide precum apa plata, ceaiul, compotul, neindulcite vor fi consumate pe toata durata zilei, in cantitate de pana la 2 litri, nu in timpul mesei, ci dupa, la 35- 40 minute.
Pacientii mai primesc o lista cu alimente ce trebuie evitate, din cel putin doua motive: sunt concentrate caloric (glucidic si lipidic) si din cauza faptului ca pot produce intoleranta digestiva, cu greata si varsaturi: bauturi carbogazoase, zahar, ciocolata calda, dulceturi, jeleuri si bomboane, creme de prajituri, alimente picante, legume cu fibre dure, etc.
Si dupa prima luna raman prioritare alimentele cu proteine, insa nu mai trebuie pasate dupa gatire, ci consumate ca atare si mestecate foarte bine.
Un alt aspect foarte important in nutritia postoperatorie este suplimentarea cu vitamine si minerale, necesare pentru profilaxia carentelor.
Peste 3000 de pacienti cu obezitate au fost operati de echipa medicala din cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica Delta Hospital, acestia reusind sa isi recapete sanatatea, increderea de sine, entuziasmul si activitatile sociale la care renuntasera candva.
Dr Mihaela Ursache, medic nutritionist al Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica, din cadrul Delta Hospital.