5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRGinsengul, leacul de 5.000 de ani

Ginsengul, leacul de 5.000 de ani

Ginsengul este folosit în medicina chineză de cel puţin 5.000 de ani, dar în prezent este recunoscut şi de medicina occidentală ca adaptogen, în sensul că ameliorează reacţiile organismului la traumă şi stres. Rudele sale, ginsengul siberian, cel coreean şi cel american, au întrebuinţări asemănătoare, susţin specialiştii, în lucrarea „Cartea plantelor”, din 2010. Astfel, fiecare tip de ginseng are proprietăţi unice de vindecare şi, de aceea, este bine să vă sfătuiţi întotdeauna cu medicul înainte de a consuma această plantă.

Ginsengul coreean (Panax ginseng) are proprietăţi de încălzire, stimulând circulaţia sanguină, potrivit altmedicine.about.com. Această plantă se foloseşte în tratarea anxietăţii, astmului, cancerului şi contracarează sindromul oboselii cronice. Ginsengul coreean încetineşte procesului de îmbătrânire, îmbunătăţeşte memoria, întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte performanţa sportivă.

Panax ginseng îmbunătăţeşte performanţele cognitive, susţin specialiştii într-un studiu din revista medicală „Journal of Psychopharmacology”, publicat în 2005. Totodată, ginsengul coreean este adjuvant pentru persoanele cu diabet. Pacienţilor cu diabet de tip II le-a scăzut cantitatea de zahăr din sânge, după un tratament cu ginseng, faţă de persoanele cărora li s-a administrat un placebo, arată un studiu din 2008, potrivit altmedicine.about.com. De asemenea, Panax ginseng tratează şi disfuncţia erectilă la bărbaţi, arată un studiu publicat în 2002 în revista medicală „Journal of Urology”.

Ginsengul asiatic, la fel ca ginsengul american, influenţează performanţele mentale, explică specialiştii în lucrarea „Secretele medicinei alternative”, publicate în 2010. Această plantă stimulează majoritatea neuromediatorilor din creier, precum şi creşterea şi dezvoltarea celulelor nervoase. Fiind un antioxidant, contracarează proteina beta-amiloidă (cu rol în boala Alzheimer), ajută la memorare şi învăţare, sporeşte capacităţile intelectuale şi este un adjuvant în sevrajul instalat în lipsa tutunului, alcoolului, canabisului, opiului şi amfetaminelor.

Pe de altă parte, ginsengul american are proprietăţi răcoritoare- el ameliorează diabetul, stimulează sistemul imunitar, energizează şi previne dezvoltarea anumitor forme de cancer.

Cealaltă rudă a lor, ginsengul siberian, ameliorează efectele chimioterapiei. De asemenea, protejează împotriva sclerozei, Alzheimer-ului, artritei reumatoide şi ameliorează simptomele persoanelor cu ADHD (sindromul deficitului de atenţie).

Când să vă feriţi de ginseng

Copiii şi femeile însărcinate ar trebui să evite ginsengul, susţin specialiştii de la altmedicine.about.com. Persoanele cu boli de inimă, precum şi cele cu diabet nu pot consuma ginseng coreean, pentru că reduce nivelul de zahăr din organism, poate inter­ac­ţiona cu insulina şi alte medicamente folosite în tratarea diabetului.

De asemenea, ginsengul poate agrava insomniile. Printre efectele sale secundare, se numără: nervozitatea, agitaţia, enterocolitele, durerile de cap, creşterea presiunii arteriale şi palpitaţiile inimii.

Cum să consumaţi ginseng

Ginsengul poate fi mestecat, infuzat, înghiţit. Fie că este sub formă de ceai, pastilă sau pudră, este important ca rădăcina să fie în stare bună. Cel mai bine este să folosiţi rădăcină uscată de ginseng. Dacă aţi cumpărat o rădăcină uscată, este bine să ştiţi că, înainte de a o felia, trebuie încălzită câteva secunde. Folisiţi între 3 şi 9 grame de ginseng pentru ceai. Fierbeţi preparatul de două ori, aproximativ o oră şi consumaţi ceaiul pe stomacul gol.

Remedii

Leacuri cu ginseng

Ceai cu ginseng, măceşe şi măr. Amestecul se recomandă în tratarea asteniei, oboselii, efortului fizic şi intelectual prelungit, în cazul hipovitaminozelor. Este eficient ca adjuvant în terapia hepatopatiilor cronice şi este un bun antioxidant, încetinind procesele de îmbătrânire.

Capsule cu ginseng siberian. Se recomandă când organismul este slăbit, îmbunătăţeşte perfor­manţele fizice şi intelectuale, pre­vine afecţiunile cauzate de radicalii liberi. Ginsengul sibe­rian este un bun adjuvant în diabetul zaharat de tip II, în cazul afecţiunilor inflamatorii, hepatopatiilor cronice şi ajută la creşterea libidoului.

Capsule cu ginseng şi sunătoare. Preparatul se recomandă dacă treceţi prin stări depresive, în cazul curelor de dezalcoolizare, afecţiunilor biliare, arsurilor şi infecţiilor virale.

Capsule cu ginseng şi usturoi. Produsul se recomandă în convalescenţă, în cazul oboselii fizice, mentale şi sexuale şi pentru creşterea imunităţii.

Cele mai citite

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

„Moment istoric!” Ambasadoarea SUA la București, despre accederea României în Programul Visa Waiver

Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un pas istoric în relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite, a declarat ambasadoarea SUA la București,...

Incendii Los Angeles. Consulatul României, evacuat

În urma incendiilor devastatoare care au afectat Comitatul Los Angeles din statul California, autoritățile americane au cerut evacuarea clădirii Consulatului General al României la...
Ultima oră
Pe aceeași temă