6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRDexonline.ro sau DEX-ul din biblioteca? Care sunt diferentele (P)

Dexonline.ro sau DEX-ul din biblioteca? Care sunt diferentele (P)

Exista doua tipuri de vorbitori de limba romana. Aceia care vorbesc si scriu in romana si aceia care vorbesc si scriu corect in romana. Cea de-a doua categorie a auzit cu siguranta de DEX, cel mai complex dictionar explicativ al limbii romane. Si nu doar ca au auzit, insa oamenii acestia chiar verifica acele cuvinte pe a caror definitie nu o stiu sau de a caror forma de plural nu sunt siguri, de exemplu. 

Dexonline.ro a aparut in anul 2001, cand initiatorul sau era student la informatica in SUA, iar cuvantul care a inspirat aceasta idee a fost „cratita”. „Noi ne dorim foarte mult ca lumea sa inteleaga ca Dex online este, in primul rand, un demers civic”, afirma Catalin Francu, fondatorul site-ului, caruia i s-au mai alaturat si multi alti voluntari. Impreuna, au transformat platforma in gazda a peste 1.000.000 de cuvinte care se gasesc in orice dictionar roman, dar si in alte dictionare specifice, precum cel de neologisme, paronime etc. Lunar sunt intregistrate aproximativ 5.500.000 de cautari pe site-ul dexonline.ro. Orice poate trimite o sugestie de modificare sau corectare a unei explicatii, care este moderata de catre un voluntar dexonline inainte sa fie publicata pe site.

DEX-ul, cel mai cunoscut dictionar explicativ roman este, de 20 de ani, publicat de Editura Univers Enciclopedic. La fel ca DOOM-ul (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic roman) si Gramatica limbii romane, DEX-ul este redactat de Academia Romana si Institutul de Cercetare Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”. Inedit este ca aceasta este cea mai cumparata carte din Romania. In prezent, lunar sunt comandate online de pe site-ul editurii intre 300 si 500 de DEX-uri. Alte sute de dictionare explicative sunt cumparate din librarii, hypermarket-uri si alte librarii online.

In anul 2017, cand avem Internetul la dispozitie aproape in permanenta, dexonline.ro poate fi o sursa lamuritoare atunci cand avem nevoie.

DEX-ul clasic, „offline”, ramane un reper pentru orice vorbitor de limba romana. Explicatiile si definitiile sunt in permanenta actualizate de catre membrii Academiei Romane, in acord normele stablite odata cu evolutia limbii. Sa poti deschide un DEX pentru a te asigura ca nu gresesti este de mare ajutor cu orice ocazie.

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă