6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum să te tratezi de inimă şi să scapi de Alzheimer

Cum să te tratezi de inimă şi să scapi de Alzheimer

Medicamentele împotriva tensiunii arteriale pot reduce riscul de Alzheimer cu până la 50%, susţin cercetătorii britanici.

Cele mai noi pastile care tratează hipertensiunea ar putea avea un efect benefic şi în cazurile de demenţă vasculară, cum mai este denumită boala Alzheimer. Primul studiu de acest fel deschide drumul cercetărilor pentru un tratament care ar putea întârzia, incetini sau chiar împiedica apariţia bolii Alzheimer, scrie Daily Mail.

Cercetătorii Universităţii din Bristol susţin că inhibitorii enzimei de conversie (ACEIs) şi inhibitorii receptorilor angiotensinei (ARBs), două clase de medicamente în tratamentul hipertensiunii pot ajuta şi pacienţii care suferă de Alzheimer.

Cel puţin asta a arătat un studiu care a luat în calcul 40.000 pacienţi cu vârste de peste 60 de ani, trataţi pentru hipertensiune arterială sau alte afecţiuni mai grave. Dintre aceştia, un sfert aveau şi o formă de demenţă. Astfel, pacienţilor cărora li s-a administrat ARBs le-a scăzut riscul de Alzheimer cu 53%, în timp ce celor care au luat ECA, riscul le-a scăzut riscul cu 24%.

Co-autorul studiului, Dr. Patrick Kehoe, farmacolog la Institutul de Cercetare Alzheimer din Marea Britanie explică însă că medicii nu au reuşit să stabilească până acum cât timp trebuie luate medicamentele pentru a preveni sau înlătura boala. El a explicat că medicamentele pentru tensiune arterială blochează practic hormonul numit angiotensină II, răspunzător cu distrugerea placilor de amiloid din creier, cauza bolii Alzheimer. Pe de altă parte, profesorul Peter Sever, expert în hipertensiune arterială, la Imperial College din Londra, susţine că rezultatele studiului de la Bristol sunt „constatări foarte rigide”.

Maladia Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demenţă. Estimările arată că la nivel mondial, una din 14 persoane cu vârsta peste 65 de ani suferă de această boală, care, în multe cazuri este genetică. Simptomele bolii includ confuzia severă, uitările de rutină, schimbări ale personalităţii, pierderea poftei de mâncare sau refuzul igienei personale. 

Stresul, depresiile netratate la timp, traumatismele cranio-cerebrale, tulburările afective, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de comunicare, dezechilibrele hormonale sunt doar câteva dintre cauzele acestei boli.

În România numărul pacienţilor care suferă de Alzheimer se ridică la aproape 300.000, potrivit estimărilor Fundaţiei Ana Aslan. Cele mai recente studii arată că numărul ar putea creşte cu 15% până în 2015.

Cele mai citite

Kendrick Lamar a lansat, spre surprinderea fanilor, noul său album „GNX”

Kendrick Lamar a lansat surprinzător noul său album „GNX”, care include colaborări cu Jack Antonoff, SZA și Kamasi Washington. https://www.youtube.com/watch?v=D7liwdjvhWc Kendrick Lamar și-a lansat noul...

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...

Sepsi – Gloria Buzău 2-0. VIDEO REZUMAT

Sepsi - Gloria Buzău 2-0. Covăsnenii au învins buzoineii vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 17-a a Superligii de fotbal. https://www.youtube.com/watch?v=lUb2CFjNxuI Sepsi...
Ultima oră
Pe aceeași temă