Cine a spus ca, daca esti insarcinata, trebuie sa iei mult in greutate sau sa te astepti la transformari negative ale corpului tau? Avand grija la alimentatie, fara sa excludem substantele nutritive din meniu, la programul de somn, care, stim deja, nu trebuie sa fie mai scurt de opt ore, si la cateva exercitii recomandate chiar si in ultimele zile de sarcina, ne putem pastra proportiile si dupa nastere. Alege tipul de miscare potrivit stilului tau de viata si programului pe care il ai, ca sa nu te simti obosita si sa nu-ti pierzi mobilitatea.
Ai grija, insa, la dificultatea exercitiilor. Chiar daca, in mod normal, alergai minute in sir sau faceai serii de flotari fara sa obosesti, pe parcursul sarcinii trebuie sa nu iti fortezi corpul. E indicat sa porti o orteza prenatala, cat timp executi miscarile sau ori de cate ori simti ca ai avea nevoie de o sustinere suplimentara a burticii.
Dar inainte de a decide ce fel de activitate fizica vei face, asigura-te ca medicul iti da acordul, in functie de dezvoltarea sarcinii si starea ta de sanatate. Daca nu ai restrictii, bucura-te cat vrei de mult de miscari usoare, pe care le poti alterna.
Plimba-te
Cea mai usoara si la indemana activitate recomandata pe parcursul sarcinii este plimbarea in aer liber. Oricat de mare ar fi burtica ta, poti lua in picioare cea mai comoda pereche de pantofi si te poti bucura de natura, ca sa pui in miscare sangele si sa dezmortesti articulatiile, pentru macar jumatate de ora pe zi. Nu iesi din casa, insa, daca afara este prea cald sau prea frig.
Inoata
Acest tip de activitate este foarte recomandat daca esti insarcinata, pentru ca nu vei mai simti greutatea burticii, imediat cum intri in apa. Te vei relaxa si nu vei depune mult efort pentru a-ti lucra toata musculatura.
Danseaza
In casa ori la vreo sala de dans, oriunde vei face aceasta activitate, fii sigura ca te vei distra pe cinste! Vei scapa imediat de stres si iti vei tonifia usor musculatura. Fii atenta, insa, ca miscarile sa nu fie solicitante, sa nu contina sarituri, fandari sau miscari bruste, care iti pot crea un disconfort la nivelul spatelui.
Fa Yoga sau aerobic
In afara de intarirea musculaturii, participarea la cursuri pentru viitoare mamici te va ajuta sa socializezi cu alte femei care trec prin aceeasi perioada a vietii, ca si tine. Vei putea impartasi experienta ta si, de ce nu, iti vei face prietene noi. Pe langa toate acestea, vei invata sa respiri eficient si vei ajuta bebelusul sa absoarba mai mult oxigen si nutrienti. Exercitiile te vor ajuta sa iti intaresti spatele si sa-ti cresti flexibilitatea.
Fa exercitii Kegel
Probabil le stii deja si le-ai si facut. Ca sa ai muschii pelvieni indeajuns de intariti, pentru momentul propriu-zis al nasterii, e indicat sa faci aceste exercitii. Recuperarea postnatala va fi, astfel, mai usoara si poti scapa de incontinenta urinara, facandu-le de cateva ori pe zi.
Nu uita, insa, ca nu trebuie sa fortezi nicio zona a corpului si trebuie sa te protejezi de o eventuala epuizare. Daca ti se face rau, opreste imediat antrenamentul si nu depasi jumatate de ora pe zi.