Aţi băut foarte mult de sărbători şi v-aţi propus ca în luna ianuarie să nu mai puneţi un strop de alcool în gură? Medicii spun că este o pierdere de timp, conform publicaţiei britanice The Independent.
Promisiunile de tipul „voi renunţa la băutură o săptămână, două sau o lună”, la începutul fiecărui an, sunt ineficiente, explică medicii englezi.
Hepatologul Mark Wright, de la Southampton General Hospital, arată că abstinenţa pe termen scurt este dăunătoare, deoarece creează un fals sentiment de siguranţă.
„Detoxifierea timp de o lună – de regulă în ianuarie – este inutilă. Vă oferă un fals sentiment de siguranţă şi alimentează ideea că puteţi să abuzaţi de ficatul dumneavoastră un an întreg şi se rezolvă cu o cură de o lună”, a punctat Wright.
„Mai bine încercaţi să nu consumaţi alcool câteva zile pe săptămână, decât să fiţi abstinent o lună întreagă din an”, a explicat şi şeful organizaţiei British Liver Trust.
Doctorii au început să avertizeze populaţia privind consumul de alcool după ce au observat că oamenii au tendinţa să aibă grijă de sănătatea lor numai la începutul anului şi nu-şi conştientizează problemele.
Încă de la sfârşitul anului trecut, National Health Service a avertizat că numărul persoanelor care suferă de diabet, probleme de alimentaţie, probleme cu alcoolul şi tutunul a crescut foarte mult în Marea Britanie. O analiză din luna noiembrie a anului 2011 arată că rata oamenilor care suferă de cancer la ficat a crescut cu 74% din 1997, în Marea Britanie şi Ţara Galilor.
Astfel, 1.968 de bărbaţi şi 1.371 de femei au murit în Marea Britanie în 2010, de cancer hepatic, adică aproximativ 10 oameni pe zi, conform Oficiului Naţional de Statistică.
Aproximativ 6% din români suferă de o afecţiune hepatică, conform unui material publicat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Stockholm. În cifre, ar fi vorba de două milioane de români care au probleme cu ficatul.
Dacă vă număraţi printre cei care şi-au propus ca în 2012 să bea mai puţin, puteţi consulta lista cu sfaturi de la thesobrietysolucion.com:
1.Faceţi o listă cu toate obiectivele pe care vreţi să le atingeţi în 2012.
2.Stabiliţi-vă obiective măsurabile. Nu spuneţi că veţi reduce cantitatea de alcool consumată, ci că veţi reduce cantitatea de băutură cu x.
3.Discutaţi cu alţi oameni care şi-au stabilit ca obiectiv să bea mai puţin. Schimbaţi sfaturi şi împărtăşiţi-vă experienţele.
4.Răsplătiţi-vă de fiecare dată când înregistraţi un progres.
5.Măsuraţi-vă progresele şi fiţi realişti.
6.Păstraţi-vă încrederea în dumneavoastră şi încurajaţi-vă în permanenţă.