29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăGDPRCe presupune rinoplastia

Ce presupune rinoplastia

Rinoplastia se face sub anestezie generală şi durează aproximativ o oră. Malformaţiile congenitale de la nivelul piramidei nazale, pre­cum buza de iepure, defectele cauzate de traumatisme sau nasurile strâmbe pot fi corectate cu ajutorul rinoplastiei. Operaţia se face sub anestezie generală şi durează în jur de o oră şi jumătate. Înainte de intervenţie sunt necesare analize uzuale de sânge, elec­­trocardiogramă, radiografie pulmonară şi nazală.

Rinoplastia se face fie prin interiorul nărilor, după ce se secţionează mucoasa, fie prin disecţia nasului până la evi­denţierea scheletului carti­laginos şi osos. „După aceea se face corectura. Se îngustează, se subţiază şi se îndreaptă osul şi cartilajul în funcţie de dorinţa pacientului şi de fizionomie. Unei persoane cu faţa mare nu i se potriveşte un nas foarte mic”, explică Adrian Carantino, medic primar chirurgie plastică la clinica Medical Stil Estet din Bucureşti.

În următoarea etapă a in­­tervenţiei, nasul se închide la loc şi se pune o meşă în fiecare nară, care să împiedice sângerarea, apoi se aplică un pansament deasupra nasului, uneori cu atelă metalică pentru a menţine forma nasului. Meşele se ţin timp de 24 de ore, iar atela, şapte-zece zile. „Operaţia nu se face în timpul perioadelor geroase pentru că zona este sensibilă la frig şi pot apărea sângerări, umflături sau vânătăi mai accentuate”, mai spune medicul.

Complexele din adolescenţă

Pe Alexandra, o studentă de 20 de ani, rinoplastia a scăpat-o de o serie de complexe care o împiedicau chiar şi să-şi prindă părul. „Înainte, nasul meu era cam mare, vârful tot la fel şi lăsat şi toate astea mă deranjau încă din adolescenţă. Mai purtam şi ochelari care ac­­centuau aspectul”, îşi aminteşte Alexandra. Părinţii au încu­­rajat-o, chiar dacă la început n-au fost de acord să-şi schimbe forma nasului, mai ales că, dacă operaţia nu ar fi reuşit, Alexandra ar fi fost foarte dez­amăgită. „E năsucul lui tata”, încerca s-o facă să se răz­­gândească tatăl ei. Tânăra s-a hotărât să-şi opereze nasul în urma unui control de rutină unde i s-a spus că are deviaţie de sept. „Am considerat că era momentul să-mi schimb aspectul, aşa că am decis să fac două operaţii, pentru corectura deviaţiei de sept şi pentru micşorarea nasului”, spune Alexandra.

Fără ochelari la recuperare

Recuperarea a durat două săptămâni, timp în care n-a avut voie să poarte ochelari. Mama ei îi schimba pansa­men­tele în fiecare seară. „Prietenii făceau glume pe seama mea, spunând că se sperie copiii de mine”, zice Alexandra. O perioadă după operaţie, a trebuit să-şi ferească nasul de frig sau ger, dar acum e mândră de „năsucul” ei, cum îi place să-i spună, iar încrederea de sine i s-a îmbunătăţit foarte mult.

Cele mai citite

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă