Măsurile de austeritate luate de guvernele europene au dus la apariţia unor boli rare şi la creşterea numărului de sinucideri.
Cele mai multe probleme medicale au apărut în Grecia, Spania şi Portugalia, ţări unde s-au aplicat cele mai drastice reduceri ale cheltuielilor publice, potrivit rezultatelor unei cercetari citate de revista „Time”, transmite B1.ro.
Citeşte şi Ce-i aşteaptă pe bugetari: Concedieri sau tăieri salariale
Studiul a indicat faptul că, de la începutul crizei financiare, în anul 2008, serviciile publice medicale şi de asistenţă socială din întreaga Europă au fost confruntate cu reduceri bugetare. Măsurile au avut ca rezultat diminuarea numărului tratamentelor medicale şi introducerea unur măsuri nepopulare, printre care taxa de utilizare a serviciilor spitaliceşti.
Potrivit autorilor studiului, înrăutăţirea stării de sănătate a fost determinată nu doar de şomaj , ci şi de lipsa unui sistem de asistenţă pentru cei aflaţi în dificultate.
Citeşte şi REVISTA PRESEI: Primăvara concedierilor
Cetăţenii ţărilor care au realizat cele mai mari reduceri bugetare, precum Grecia, Spania şi Portugalia, au avut cele mai mari probleme medicale.
În Grecia, cercetătorii au descoperit că rata sinuciderilor în anul 2011 a crescut cu 40 la sută compartativ cu anul precedent. Guvernul de la Atena a raportat şi o creştere a numărului de persoane infestate cu HIV în rândul consumatorilor de droguri. Asta şi pentru că dependenţii au folosit seringi contaminate, după ce autoritaţile au renunţat la programele prin care ofereau seringi de unică folosinţă persoanelor dependente.
Citeşte şi TRAGEDIE în Italia: Un antreprenor a OMORÂT 2 funcţionare, după care s-a SINUCIS
Studiul a mai indicat o reducere a numărului de accidente rutiere, ca urmare a faptului că tot mai mulţi oameni au renunţat la maşinile personale şi au ales transportul public.