23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăGDPRBoala care sfideaza criza: dependenta de shopping

Boala care sfideaza criza: dependenta de shopping

O foarte "la moda" boala sfideaza turbulentele financiare din conturi si portofele: dependenta de shopping sau oniomania. Este o boala psihica reala, care afecteaza, in 90% din cazuri, persoane care vor, inconstient, sa evite realitatea si se refugiaza in magazine, unde resimt o eliberare temporara de griji si nevoi mai grave. Odata trecut efectul adrenalinei din timpul sesiunii de shopping, cumparatorii compulsivi au sentimente puternice de vinovatie.

Cei afectati de oniomanie au un comportament asemanator cu al dependentilor de droguri, doar ca in loc de droguri simt nevoia imposibil de controlat de a cumpara ceva. Mereu altceva, mereu mai mult.

Ce trebuie sa constientizati este ca senzatia de euforie pe care o experimentati atunci cand mergeti la cumparaturi este data de o substanta chimica din creier, numita dopamina. Aceasta este secretata de fiecare data cand faci ceva care iti provoaca placere, cum ar fi, de exemplu, sexul ori mancatul unei felii delicioase de tort cu ciocolata. Atunci cand senzatia de euforie este asociata cu o suita de imagini si trairi necunoscute, secretia de dopamina este cu atat mai mare.

Contrar opiniei generale, shopping-ul compulsiv nu este o indeletnicire care le caracterizeaza exclusiv pe femei. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat la Stanford University School of Medicine din SUA, mania pentru shopping ii afecteaza in egala masura si pe barbati. Autorul studiului, Lorrin Koran, profesor de psihiatrie si stiinte ale comportamentului, a descoperit ca, in SUA, un adult din 20 sufera de shopping compulsiv. Cercetarile au vizat un esantion de 2.513 persoane si au evidentiat ca 6% dintre femei si 5,5% dintre barbati sufera de shopping compulsiv. Potrivit cercetatorilor, shopping-ul compulsiv poate crea serioase probleme psihologice, familiare si financiare, poate duce la depresie si la distrugerea relatiilor personale si sentimentale. Pe langa considerentele financiare, pasiunea pentru shopping are efecte negative chiar si pe plan sexual.

Potrivit unui alt studiu efectuat in Marea Britanie, femeile intre 19 si 45 de ani se gandesc sa cumpere lucruri la fiecare 60 de secunde, in timp ce barbatii se gandesc la sex la fiecare 52 de secunde. Ingrijorator este faptul ca majoritatea femeilor care au participat la acest sondaj preferau sa mearga la cumparaturi, decat sa petreaca timp mai mult cu partenerii.

Asadar, chiar daca va doriti foarte mult sa va relaxati golind cardul de credit la shopping, incercati sa nu mergeti la ATM decat pentru necesitati stricte, si nu mai mult de patru ori pe luna. Daca aveti multi bani in buzunar, veti fi tentat sa-i cheltuiti.

Evitati, pe cat posibil, shoppingul in grup. Studiile arata ca persoanele care au facut cumparaturi in grupuri de trei sau mai multe persoane, au achizitionat sub impulsul de moment cu 7% mai multe produse decat cei care au mers la shopping neinsotiti. Daca totusi preferi compania cuiva, invita un prieten care nu este innebunit dupa cumparaturi.

Incercati, totodata, sa evitati magazinele care va plac foarte mult. Incercati sa va ganditi ca noua colectie nu merita atat de multi bani, caci perioada de reduceri e pe-aproape.

Pentru a trece peste aceasta problema, implicati-va in alte activitati, discutati cu cei apropiati si incercati sa va rezolvati in mod real problemele interioare, fara a fugi de dumneavoastra intr-un magazin cu haine sau pantofi fistichii. Primul pas este sa invatati sa spuneti "nu" in fata rafturilor, sfidand abundenta hainelor frumoase si gandurile de genul "e ultima bluza pe luna asta!".

Shoppingul nu va rezolva problemele. Este doar o falsa evadare din realitate, care, din pacate, nu numai ca nu se imbunatateste prin cumparaturile obsesive, ci uneori chiar se agraveaza, din pricina lipsei resurselor financiare. Incercati sa fiti rationali si sa realizati ca, traind intr-o societatea de consum, suntem dirijati si invatati sa consumam cat mai mult si nu neaparat in beneficial nostru.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă