Desi se numesc "fructe", aceste alimente de provenienta marina nu sunt de origine vegetala, ci animala: stridii, midii, creveti, calamari etc. Considerate o mancare exotica cu efect afrodiziac, fructele de mare au un continut scazut de grasimi.
Folosite mai ales in gastronomia spaniola si asiatica si apreciate pentru rafinamentul culinar al preparatelor alimentare care le utilizeaza, fructele de mare i-au cucerit si pe romani. Bogate in proteine si calorii, fructele de mare au un continut apreciabil de vitamine B1 si B2, seleniu, calciu, magneziu, iod si sunt recomandate pentru corectarea carentei de iod si calciu, in afectiuni ale sistemului nervos, in afectiuni cardiace si in stimularea apetitului sexual. Cei care au o preferinta deosebita pentru meniurile din fructe de mare trebuie sa stie ca, in cantitati mari, produc alergii. Un studiu realizat recent de specialisti americani, timp de trei saptamani, asupra unui grup de barbati care au inlocuit proteinele obisnuite cu cele din fructe de mare a relevat faptul ca stridiile, midiile si crabii duc la scaderea colesterolului (ceea ce nu s-a observat in cazul crevetelor si calamarului). Carnea scoicilor – care se mananca cruda – este bogata in proteine, ceea ce are un efect benefic pentru muschi. In mod traditional, urmand recomandarea bucatariei chinezesti, preparatele din fructe de mare vor include cate putin din fiecare specie, pentru a reuni aportul nutritiv al tuturor acestor veritabile "inimi ale marilor". Astfel consumate, fructele de mare vor contribui la mentinerea sanatatii si nu prezinta nici un risc de ingrasare.