16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăFamilieCum alegi cel mai potrivit trusou de botez

Cum alegi cel mai potrivit trusou de botez

Trusoul de botez este cel mai important accesoriu pe care trebuie să îl cumpere nașii atunci când botează un copil. Din fericire, în prezent există o sumedenie de astfel de seturi atât în mediul online, cât și în magazinele fizice.

Din acel moment, când achiziționează trusou botez, nașii devin părinți spirituali ai copilului deoarece toate elementele din el sunt folosite la biserică, în timpul și după creștinarea celui mic.

De asemenea, pe lângă trusou nașii se asigură că o să cumpere și lumânări botez. Acestea pot fi personalizate sau nu. Pe lângă lumânare și trusoul de botez este nevoie și de o paturică.

Ce contine trusoul de botez?

Un trusou complet de botez trebuie să aibă toate lucrurile necesare la biserică, în timpul creștinării copilului.

  • Un prosop pentru bebeluș
  • Un prosop pentru preot
  • Un săpun pentru preot
  • sticlă de mir (ulei)
  • panză albă, necusută, nebrodată
  • fașă

De asemenea, pe lângă cele menționate mai sus, nașii asigură și vestimentația copilului în ziua botezului. Aceștia cumpără ori costum botez băiețel, ori rochiță botez. Totul în ceea ce privește trusoul de botez este în funcție de sexul copilului, dar și de preferințele atât ale părinților, cât și ale nașilor.

Astfel, pentru alegerea trusoului nașa se consultă cu mama bebelușului. Contează foarte mult ca toate elementele din trusou să fie de calitate pentru a nu provoca alergii celui mic. Se spune că este bine ca nuanțele elementelor din trusou să fie asemănătoare cu cele ale hainelor bebelușului pentru ziua botezului.

Ce se întâmplă în timpul slujbei la biserică

Prosopul este folosit prima dată atunci când este scos copilul din apă. Înainte, din sticluța cu ulei sfințit preotul îl unge pe cel mic pe frunte, pe spate și la încheieturi. Acea sticluță cu mir se folosește și a doua zi la băiță. După ce nașa spală copilul nașa îl unge cu mir pe tot corpul pentru a avea o piele fină și catifelată.

Pânza albă este folosită la înfășarea bebelușului. Trebuie neapărat să fie dintr-un material moale, de calitate, care să nu irite pielea bebelușului. Fașa este folosită apoi tot la înfășat. Părul tăiat de preot trebuie pus în cutiuța din trusou.

După botez, nașa va lua bebelușul în brațe și, acasă la părinții copilului, va merge și îl va da peste prag acestora spunând de trei ori „Ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”.

Toate aceste tradiții sunt diferite în funcție de zona țării unde au loc. Spre exemplu, în unele zone se spune că persoanele de sex masculin nu au voie să participe la baia de a doua zi. După tot acest eveniment important, nașii au rolul de a-i fi aproape copilului, de a-i da sfaturi ori de câte ori are nevoie. La rândul lui, copilul, trebuie să-și asculte și să-și respecte nașii.

Copyright imagini: https://www.pexels.com/photo/anonymous-barefooted-baby-sleeping-on-soft-bed-in-sunlight-5220093/

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă