Cele mai controversate articole din Constituţie sunt comentate de specialiştii Avocatnet la finalul articolului.
TITLUL V
Curtea Constituţională
Structura
ARTICOLUL 142
(1) Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.
(2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
(3) Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
(4) Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.
(5) Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Condiţii pentru numire
ARTICOLUL 143
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.
Incompatibilităţi
ARTICOLUL 144
Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Independenţa şi inamovibilitatea
ARTICOLUL 145
Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.
Atribuţii
ARTICOLUL 146
Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
b) se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
c) se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;
e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;
f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului;
g) constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului;
h) dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României;
i) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;
j) verifică îndeplinirea condiţiilor pentru exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni;
k) hotărăşte asupra contestaţiilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid politic;
l) îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii.
Deciziile Curţii Constituţionale
ARTICOLUL 147
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
(2) În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
(3) În cazul în care constituţionalitatea tratatului sau acordului internaţional a fost constatată potrivit articolului 146 litera b), acesta nu poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate. Tratatul sau acordul internaţional constatat ca fiind neconstituţional nu poate fi ratificat.
(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Comentariile specialiştilor Avocatnet:
ARTICOLUL 147 – Deciziile Curţii Constituţionale
Vlad Cercel, Managing Associate, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
De la data publicării în Monitorul Oficial al României deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi produc efecte numai pentru viitor. Prevederile declarate neconstituţionale din legi, ordonanţe sau regulamente parlamentare îşi încetează definitiv efectele (similar abrogării) la expirarea a 45 de zile de la data publicării deciziei, însă ele sunt suspendate de drept încă de la această dată, cu acelaşi efect practic al inaplicabilităţii.
În cadrul procesului în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, efectul deciziei Curţii Constituţionale de admitere a excepţiei este înlăturarea aplicării prevederilor neconstituţionale, altfel lipsind utilitatea practică a invocării excepţiei.
Aceste efecte nu se aplică deciziilor Curţii Constituţionale prin care se declară neconstituţionale prevederi ale unor legi anterior promulgării (acestea nefiind încă în vigoare), Parlamentul având obligaţia de a reexamina prevederile respective în sensul celor menţionate în decizie.
Citeşte, în continuare, toate titlurile din cadrul Constituţiei
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL I Principii generale
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL II Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. Titlul III. Autorităţile publice
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL IV Economia şi finanţele publice
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL V Curtea Constituţională
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL VI Integrarea euroatlantică
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. TITLUL VII Revizuirea Constituţiei
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. Titlul VIII. Dispoziţii finale şi tranzitorii