25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăEconomieUnitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la...

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic național

Nuclearelectrica anunță că miercuri după-amiaza Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic național din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a unității.

Potrivit Nuclearelectrica, specialiștii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național.

„Deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național, precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, transmite Nuclearelectrica, potrivit jurnalul.ro.

Unitatea 1 CNE Cernavodă ar putea să aibă o durată de viaţă mai lungă

Misiunea a avut loc la solicitarea CN Nuclearelectrica, administratorul centralei, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure, pe termen lung, a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

”Scopul solicitării (…) a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire şi organizare şi a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, precizează compania.

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic național, sistemul CANDU fiind printre cele mai sigure din lume

Echipa internaţională a constatat o utilizare eficientă a programelor primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi cu utilizarea eficientă a experienţei internaţionale, în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea procesului, corelată cu implementarea unei metodologii, în ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Sistemul canadian CANDU de producere a energiei nucleare, foarte sigur, e cunoscut ca „tehnologia de producere a energiei nucleare a ţărilor sărace” şi a fost adusă în România în anii ’70 ai secolului trecut.

“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că proiectul retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională”, spune Nuclearelectrica.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă