14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomieUnitatea 1 CNE Cernavodă ar putea să aibă o durată de viaţă...

Unitatea 1 CNE Cernavodă ar putea să aibă o durată de viaţă mai lungă

Misiunea a avut loc la solicitarea CN Nuclearelectrica, administratorul centralei, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure, pe termen lung, a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

”Scopul solicitării (…) a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire şi organizare şi a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă”, precizează compania.

Echipa internaţională a constatat o utilizare eficientă a programelor primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi cu utilizarea eficientă a experienţei internaţionale, în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea procesului, corelată cu implementarea unei metodologii, în ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Sistemul canadian CANDU de producere a energiei nucleare, foarte sigur, e cunoscut ca „tehnologia de producere a energiei nucleare a ţărilor sărace” şi a fost adusă în România în anii ’70 ai secolului trecut.

“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asigurăm că proiectul retehnologizării Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională”, spune Nuclearelectrica.

 

Un proiect complex

Retehnologizarea Unităţii 1 e un proiect complex, ce durează cam nouă ani, până la momentul opririi efective a Unităţii 1 şi se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în trei etape majore.

În Faza 1 (2017-2021), se defineşte proiectul de retehnologizare. Această fază se finalizează cu aprobarea studiului de fezabilitate.

După finalizarea studiului de fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN.

În Faza 2 are loc pregătirea implementarii proiectului de retehnologizare (2021-2026).

În Faza 3 se va implementa proiectul de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028).

Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă