17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieUltima găselniţă. Telefonul smartphone care se pliază

Ultima găselniţă. Telefonul smartphone care se pliază

România liberă ştie însă că aceasta este numai o etapă intermediară spre dispozitivele viitorului, care vor arăta într-un mare fel şi vor produce o revoluţie incredibilă în industrie. Cuvântul-cheie în chestiune este descoperirea unui material revoluţionar, numit grafen.

Există o companie finlandeză, Nokia, care efectiv a ieşit de pe piaţă, vânzându-şi divizia de telefoane mobile, pentru a se dedica exploatării acestui grafen pentru tehnologiile viitorului. În prezent, domeniul acesta de activitate este atât de avangardist, că Nokia este obligată să-şi şcolească singură angajaţii, pentru că nu există sistem de educaţie din lume care să o facă.

Pe scurt, există deja smartphone-uri cu grafen în sticla folosită, care curbează această sticlă. După gradul de folosire al grafenului, doar marginile sunt curbate sau tot ecranul, la unele dispozitive mai scumpe. Există alte nebunii care vor apărea în anii vitori. Ţineţi-vă bine, începe caruselul.

Vom da numai două dintre exemplele existente. Laptopul virtual, cu ecran extensibil: scoţi din buzunar smartphone-ul, îl extinzi cât monitorul unui laptop, apoi lucrezi relaxat la el, pe o tastatură virtuală. Desigur, te întrebi dacă nu cumva vei tasta din greşeală „x” în loc de „z” sau „i” în loc de „u”, dar acestea sunt amănunte.

A doua chestie fabuloasă este foaia de grafen, pe care o scoţi cu naturaleţe din buczunar, o despătureşti, o faci smartphone, ori tabletă, ori foaie de luat notiţe, la alegere. După ce-ţi faci treaba, o mototoleşti şi o pui la loc în buzunar: grafenul are uzură infinitezimală.

Până atunci, să spunem că Huawei Mate X nu a fost primul telefon pliabil din lume, dar a făcut spectacol la show-ul industriei IT&C de la Barcelona, MWC (Mobile World Congress) 2019, de la sfârșitul lunii februarie a acestui an.

Primul dispozitiv de tip smartphone pliabil Huawei a primit multe elogii la Barcelona, eclipsând Samsung Galaxy Fold, ce fusese dezvăluit cu doar câteva zile mai devreme. Câteva luni mai târziu, lansarea Galaxy Fold este încă amânată din cauza unor probleme jenante, care duc la distrugerea rapidă a ecranului pliabil.

Între timp, Huawei se confruntă cu o criză gravă, având de-a face cu o interdicție masivă asupra produselor sale în Statele Unite. Dar modelul Mate X încă este pe cale să se lanseze în această lună, în China, iar Huawei tocmai a demonstrat capacitățile acestui telefon 5G, într-un test de viteză, informează BGR.

 

Primul telefon confirmat cu modem 5G

Mate X a fost de asemenea primul telefon Huawei confirmat ca folosind un modem de reţea 5G, deși producătorul de smartphone chinez a lansat deja o versiune de 5G a lui Mate 20 X de atunci, pe anumite piețe. Cu alte cuvinte, am știut întotdeauna că telefonul pliabil va sprijini dezvoltarea rețelelor 5G, odată ce va lansat.

Mate X 5G a atins viteze de descărcare de 1 Gbps pe reţeaua 5G, vitezele de încărcare maxime fiind aproape de 100 Mbps. Rezultatele seamănă cu ceea ce este disponibil şi la dispozitivele concurente de pe rețelele 5G existente. Am văzut teste similare de 5G pentru Galaxy S10 5G, Moto Z3 cu modem 5G și OnePlus 7 Pro 5G.

Spre deosebire de toate aceste telefoane, Mate X nu foloseşte un modem de 5G de la compania americană Qualcomm, ci se bazează pe propriul cip Balong 5000 al Huawei pentru a asigura conectivitatea de 5G. Imaginile au fost postate online de He Gang, șeful diviziei smartphone a Huawei, raportează GizomChina.

Testul a fost făcut pe rețeaua China Unicom 5G, de la biroul Institutului de Cercetări din Shanghai, vitezele maxime ajungând până la 1.2 Gbps, în medii de laborator.

Celălalt lucru clar vizibil este că ecranul pliabil nu e la fel de neted ca un afișaj rigid, ceea ce explică reflexia sa oarecum distorsionată în zona unde se îndoaie ecranul, mai ales în aplicațiile cu fundal închis, cum este cazul cu testul de viteză Oookla.

Cu toate acestea, atât timp cât ecranul nu funcționează defectuos, cum ar fi cazul cu Galaxy Fold, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă.

 

Care este şmecheria cu smartphone-urile acestea pliabile

În luna februarie, industria tehnologică a văzut pentru prima dată smartphone-uri pliabile, cu două dispozitive care generează acum cel mai mare entuziasm: Samsung Galaxy Fold și Huawei Mate X.

În mai, ambele dispozitive au ajuns la momentul pre-lansării, cu Galaxy Fold întârziat la lansare din cauza ecranelor defecte și cu viitorul discutabil al lui Huawei Mate X, legat de folosirea sistemului de operare Android, după ordinul executiv al președintelui Trump, care interzice SUA să desfășoare afaceri cu această firmă.

Huawei Mate X a apărut ca fiind cel mai bun telefon pliabil din acest an, la Mobile World Congress. The Verge spune că design-ul său este cea mai rafinată versiune a categoriei de aparate.

Acum, interdicția americană amenință să oprească folosirea Android pe Mate X, împiedicând dispozitivul să primească actualizări la sistemul de operare și serviciile populare de pe Google. Este de aceea dificil să-i convingi pe cumpărătorii interesați că un viitor incert costă 2.600 de dolari americani.

 

Nu tocmai mort, dar în impas

Aceasta însă nu înseamnă că Mate X este tocmai mort, aşa cum am explicat şi anterior: telefonul nu este așteptat să se lanseze luna aceasta și, având în vedere imprevizibilitatea actualei administrații americane, este posibil ca interdicția să poată fi ridicată sau cel puțin înmuiată în următoarele săptămâni. Sau nu.

Huawei poate de asemenea să obţină licențele Android pentru Mate X și pentru celelalte dispozitive-pilot anticipate, Mate 30/30 Pro. Licenţele au fost în vigoare înainte de edictul guvernului SUA, ceea ce înseamnă că dispozitivele ar putea cel puțin să fie livrate cu Android Pie – a noua versiune majoră şi a 16-a versiune de la Android.

Dar, dacă interdicția va rămâne în vigoare, înseamnă că Mate X ar putea pierde pe patch-uri importante de securitate Android sau va primi un sistem de operare mai lent decât concurenții, cum ar putea fi un Samsung Fold fără actuala defecţiune.

De asemenea, înseamnă că este puțin probabil ca Mate X să primească actualizări pentru Android Q, versiunea sistemului de operare în care Google va implementa mai multe funcții ale dispozitivului pliabil.

Utilizatorii timpurii ai Mate X de la Huawei pot fi dispuși să cheltuiască peste 2.000 de dolari pe un dispozitiv de generație următoare, însă majoritatea vor trebui să recunoască faptul că acea sumă de bani ar trebui cel puțin să îi ajute să folosească un telefon fără capacități reduse.

Operarea fără Android nu este neobișnuită pentru Huawei; în China, unde Google este interzis, compania (și aproape orice altă companie de telefonie mobilă din China) are propriul ei magazin de aplicații, în cadrul căreia lansează actualizări direct către consumatori.

Compania s-a pregătit de asemenea pentru ce e mai rău, prin dezvoltarea propriului ei sistem de operare, în condițiile în care relațiile externe tensionate dintre China și SUA continuă. Totuși, aceasta este o cultură de telefonie mobilă pe care consumatorii din afara Chinei nu sunt obișnuiți să o adopte și ar fi dificil să îi convingem să o facă.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă