Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iulian Budușan

Actualizat: 17.09.2018 - 22:40

Teodorovici: Fondul de rezervă al premierului este de 1,2 miliarde de lei

Iulian Budușan

Actualizat: 17.09.2018 - 22:40

Fondul de rezervă al premierului este la nivelul de aproximativ 1,2 miliarde de lei, a afirmat Teodorovici, într-o declaraţie de presă la ministerul de resort.

„Acolo este anticipat asigurată o nevoie în zona fondurilor pentru persta porcină, pentru despăgubirile necesare şi nu numai, eventuale alte efecte ale calamităţilor, pentru că sunt deja asemenea solicitări, la nivel de Guvern, finanţări pentru proiectele locale”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul a menţionat că autorităţile locale au făcut licitaţii, iar acum solicită să le fie decontate de la Ministerul Dezvoltării. „Şi acestea sunt prinse, pentru că am spus foarte clar, ca principiu: Guvernul trebuie să asigure bani pentru tot ceea ce înseamnă investiţii”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul finanţelor a afirmat, la 30 august, că fondul de rezervă al premierului era, la acel moment, pe zero, pentru că au fost alimentate tot timpul situaţiile care au apărut: inundaţii, calamităţi naturale, pesta porcină. „Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamităţi naturale, fie pe pestă porcină şi pentru alte astfel de situaţii. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamităţi naturale (...) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018”, a explicat Teodorovici, atunci, într-o emisune la Antena 3.

Ulterior, Uniunea Salvaţi România a reclamat că Teodorovici minte cu privire la alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului, susţinând că Executivul nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, deoarece banii de rezervă au fost luaţi când s-a făcut bugetul. „Astăzi (- la finele lunii septembrie - n.red.), Guvernul PSD nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, iar Eugen Teodorovici spune că nu sunt bani la fondul de rezervă pentru că s-ar fi cheltuit pe alte ”urgenţe”. O minciună! Nu au fost cheltuiţi pe alte urgenţe. Pur şi simplu au fost luaţi din fondul de rezervă încă de când s-a făcut bugetul. Eugen Teodorovici este nu doar mincinos, ci şi iresponsabil!”, a declarat deputata USR Cosette Chichirău, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă. USR mai arăta că, în decembrie 2017, când se discuta bugetul pe 2018, Eugen Teodorovici, Viorel Ştefan şi Ionuţ Mişa au scăzut fondul de rezervă al Guvernului de la 83 de milioane de euro la doar 3 milioane de euro.

 
 
 
 
 

 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine