3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieStocuri de gaze mai puține ca anul trecut în Europa. România stă...

Stocuri de gaze mai puține ca anul trecut în Europa. România stă bine

Ministerul Energiei spune că situația rezervelor de gaze în România este bună

Recordul din iarna trecută, care a lăsat Europa cu multe gaze în depozite, a impus ca stocurile să se acumuleze mai lent în acest an, decât de obicei. Asta, pentru a preveni epuizarea spaţiului de depozitare, înainte de iarna care se apropie, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), citate de Reuters.

De la 1 aprilie 2024, stocurile de gaze din Uniunea Europeană şi Regatul Unit au crescut cu doar 336 de terawatt-oră (TWh). Creşterea a fost cea mai mică din 2012 până acum, comparabilă cu o creştere medie pe 10 ani de 443 TWh .

De obicei, stocarea atinge vârful în jurul datei de 27 octombrie, dar au existat variaţii considerabile, în funcţie de temperaturile de toamnă şi de preţul gazelor

România este una dintre puținele țări cu producție internă semnificativă. Țara noastră are înmagazinate, în prezent, 2,8 miliarde metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane, ceea ce reprezintă peste 88%  din capacitatea totală de stocare, anunță Ministerul Energiei.

Regulamentul Comisiei Europene prevede că România trebuia să aibă depozitele pline în proporție de 65% până la data de 1 iulie și de 85% până la data de 1 septembrie. De asemenea, la începutul perioadei de iarnă, în jurul datei de 1 noiembrie, stocurile de gaze naturale ar trebui să fie de 90% din capacitatea de înmagazinare.

„Zilnic, România produce aproximativ 25 milioane metri cubi de gaze naturale, consumă circa jumătate, iar alte 10 – 11 milioane de metri cubi se înmagazinează. Cum deja avem 2,8 miliarde mc de gaze naturale înmagazinate, până la atingerea țintei de 90% mai este extrem de puțin. În câteva zile ne vom îndeplini în timp record, ținta trasată de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de economica.net.

“Sigur că nu ne vom opri aici! Vom continua să înmagazinăm gaze naturale până vom atinge 100% din capacitatea de stocare. Cel mai probabil, așa cum am făcut și anul trecut, vom face și „supraplinul”, trecând peste nivelul de 100%. Pentru cei care nu cunosc detaliile tehnice, este ca atunci când facem plinul la mașină și umplem rezervorul până la bușon. Aceste rezerve vor fi deosebit de importante, mai ales dacă ne așteaptă o iarnă mai grea decât de obicei”, a mai afirmat ministrul Burduja.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Incident armat la secția de votare din Giroc și suspiciune de fraudă la vot în Făget

Polițiștii din Timiș au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor Un bărbat în vârstă de 60 de ani, fost cadru...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...
Ultima oră
Pe aceeași temă