Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Stocul de spaţii de birouri moderne din Capitală creşte în 2019 şi în 2020 cu peste 500.000 mp

Stocul de spaţii de birouri moderne din Bucureşti va creşte în 2019 şi în 2020 cu peste 500.000 metri pătraţi, iar dinamica pieţei de birouri poate genera în perioada indicată variaţii de plus sau minus 5% în valorile de piaţă ale clădirilor de birouri.

Share

Rl online 0 comentarii

01.10.2019 - 17:52

”Prima jumătate a anului 2019 a înregistrat livrări de spaţii moderne de birouri de 185.000 mp în Bucureşti, alţi 150.000 mp de spaţii de birouri vor fi inauguraţi în al doilea semestru al anului şi peste 230.000 mp în 2020. În aceste condiţii, rata de neocupare de 10% înregistrată la finalul lunii iunie din 2019 ar putea creşte treptat spre 13% la finalul lui 2020”, potrivit datelor transmise de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

O astfel de evoluţie a ratei de neocupare poate influenţa valoarea de piaţă a clădirilor de birouri, astfel încât aceasta ar putea scădea cu aproximativ 3-5% în perioada indicată, potrivit Colliers.

În vederea obţinerii unei rate de neocupare la un nivel cât mai scăzut pentru propriul proiect, proprietarii clădirilor de birouri recurg la soluţii variate, de la renovări sau certificări la pachete de beneficii mai avantajoase. Aceste măsuri pot avea, la rândul lor, un impact major în valoarea proiectului.

”Pentru a ţine pasul cu proiectele noi, cu un nivel calitativ mai ridicat, certificate LEED, BREEAM sau chiar WELL, proprietarii clădirilor de birouri construite în perioada 2007-2008 vor depune un efort suplimentar în ceea ce priveşte renovarea lor. Pe de altă parte, volumul mare de relocări din stoc competitiv (86.000 mp doar în primul semestru din 2019) şi intenţia de a menţine chiria contractuală determină proprietarii de clădiri moderne să păstreze şi să atragă chiriaşi prin oferirea de pachete de beneficii şi gratuităţi. Conform estimărilor noastre, dacă perioada în care chiriaşii se bucură de aceste avantaje creşte cu 3-6 luni, valoarea de piaţă a proiectelor de birouri ar putea să scadă cu aproape 1-3% până la finalul lui 2020”, a declarat Anca Bâldea, Associate Director în departamentul de evaluări al Colliers.

La polul opus, cererea din partea investitorilor poate aduce un plus în valoarea de piaţă a birourilor. Interesul pentru clădirile de birouri din România s-a menţinut în primul semestru al acestui an, tranzacţiile cu astfel de proiecte generând aproximativ 62% din investiţiile imobiliare. Pentru restul anului, compania estimează că această proporţie de două treimi a segmentului de birouri se va menţine.

”Cererea investitorilor pentru proiecte de birouri din Bucureşti este puternică, iar condiţiile economice sunt încă foarte bune. Dacă acest context favorabil se menţine, pentru activele de calitate, randamentele pentru clădiri de birouri ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază, iar valoarea de piaţă ar putea creşte cu 2-5%”, a încheiat Anca Bâldea.

Comentarii