2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieSri Lanka are nevoie de 5 miliarde de dolari ajutor din partea...

Sri Lanka are nevoie de 5 miliarde de dolari ajutor din partea Chinei

Sri Lanka va avea nevoie de 5 miliarde de dolari în următoarele șase luni pentru a asigura standarde de viață de bază și renegociază termenii unui swap în yuani în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu China pentru a finanța importurile esențiale, a declarat premierul.

Cea mai gravă criză economică a națiunii insulare din ultimele șapte decenii a dus la o penurie de valută străină care a blocat importurile de produse esențiale, cum ar fi combustibilul, medicamentele și îngrășămintele, provocând devalorizare, proteste de stradă și o schimbare de guvern.

Pentru a trece peste turbulențe, Sri Lanka va avea nevoie în acest an de aproximativ 3,3 miliarde de dolari pentru importurile de combustibil, 900 de milioane de dolari pentru alimente, 250 de milioane de dolari pentru gaz și încă 600 de milioane de dolari pentru îngrășăminte, a declarat în parlament premierul Ranil Wickremesinghe.

Banca centrală a estimat că economia se va contracta cu 3,5% în 2022, a spus Wickremesinghe, dar a adăugat că este încrezător că această creștere ar putea reveni cu un pachet puternic de reforme, restructurarea datoriilor și sprijin internațional.

„Doar stabilizarea economică nu este suficientă, trebuie să restructurăm întreaga economie”, a declarat Wickremesinghe, care lucrează la un buget provizoriu pentru a echilibra finanțele publice afectate.

„Trebuie să atingem stabilitatea economică până la sfârșitul anului 2023”.

Națiunea de 22 de milioane de locuitori din Oceanul Indian negociază un pachet de împrumuturi în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, pe lângă ajutorul acordat de țări precum China, India și Japonia.

Marți, cabinetul a aprobat o linie de credit de 55 de milioane de dolari de la Exim Bank din India pentru a finanța 150 000 de tone de importuri de uree – o necesitate critică, deoarece stocurile s-au epuizat în timpul actualului sezon agricol.

„Fermierii nu trebuie să fie îngrijorați că nu au inputuri pentru sezonul următor”, a declarat reporterilor Bandula Gunawardena, purtătorul de cuvânt al cabinetului, estimând că 150.000 de tone de uree vor fi necesare pentru următorul ciclu de cultivare.

În timp ce inflația alimentară de 57% este determinată parțial de prețurile mai mari ale materiilor prime la nivel mondial, de deprecierea monedei și de producția internă scăzută, se estimează că randamentele din următoarea recoltă vor fi înjumătățite din cauza lipsei de îngrășăminte.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă