21.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăEconomieSri Lanka are nevoie de 5 miliarde de dolari ajutor din partea...

Sri Lanka are nevoie de 5 miliarde de dolari ajutor din partea Chinei

Sri Lanka va avea nevoie de 5 miliarde de dolari în următoarele șase luni pentru a asigura standarde de viață de bază și renegociază termenii unui swap în yuani în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu China pentru a finanța importurile esențiale, a declarat premierul.

Cea mai gravă criză economică a națiunii insulare din ultimele șapte decenii a dus la o penurie de valută străină care a blocat importurile de produse esențiale, cum ar fi combustibilul, medicamentele și îngrășămintele, provocând devalorizare, proteste de stradă și o schimbare de guvern.

Pentru a trece peste turbulențe, Sri Lanka va avea nevoie în acest an de aproximativ 3,3 miliarde de dolari pentru importurile de combustibil, 900 de milioane de dolari pentru alimente, 250 de milioane de dolari pentru gaz și încă 600 de milioane de dolari pentru îngrășăminte, a declarat în parlament premierul Ranil Wickremesinghe.

Banca centrală a estimat că economia se va contracta cu 3,5% în 2022, a spus Wickremesinghe, dar a adăugat că este încrezător că această creștere ar putea reveni cu un pachet puternic de reforme, restructurarea datoriilor și sprijin internațional.

„Doar stabilizarea economică nu este suficientă, trebuie să restructurăm întreaga economie”, a declarat Wickremesinghe, care lucrează la un buget provizoriu pentru a echilibra finanțele publice afectate.

„Trebuie să atingem stabilitatea economică până la sfârșitul anului 2023”.

Națiunea de 22 de milioane de locuitori din Oceanul Indian negociază un pachet de împrumuturi în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, pe lângă ajutorul acordat de țări precum China, India și Japonia.

Marți, cabinetul a aprobat o linie de credit de 55 de milioane de dolari de la Exim Bank din India pentru a finanța 150 000 de tone de importuri de uree – o necesitate critică, deoarece stocurile s-au epuizat în timpul actualului sezon agricol.

„Fermierii nu trebuie să fie îngrijorați că nu au inputuri pentru sezonul următor”, a declarat reporterilor Bandula Gunawardena, purtătorul de cuvânt al cabinetului, estimând că 150.000 de tone de uree vor fi necesare pentru următorul ciclu de cultivare.

În timp ce inflația alimentară de 57% este determinată parțial de prețurile mai mari ale materiilor prime la nivel mondial, de deprecierea monedei și de producția internă scăzută, se estimează că randamentele din următoarea recoltă vor fi înjumătățite din cauza lipsei de îngrășăminte.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:16

„Pleacă acum”, îndemn de la primarul canadian al unui port din Newfoundland în timp ce uraganul lovește

Primarul Brian Button de la Port Aux Basques din Newfoundland a declarat starea de urgență sâmbătă (24 septembrie), după ce furtuna puternică(uraganul) Fiona a...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...

USR cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat

USR cere demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), după ce acesta a fost acuzat de plagiat. Cererea a fost anunțată luni, 26 septembrie 2022, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă