Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Schimburile comerciale franco-române, în creştere cu 4,4%

Schimburile comerciale franco-române au crescut cu 4,4% în 2017, comparativ cu 2016, ajungând la 7,8 miliarde de euro, informează, vineri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Franceză din România (CCIFER).

Share

Rl online 0 comentarii

13.07.2018 - 13:54

Franţa a revenit, în 2017, la un excedent comercial faţă de România de 84 milioane de euro. Conform datelor CCIFER, România este al 25-lea client al Franţei şi cel de-al 27-lea furnizor al său. Franţa este al cincilea partener la export al României şi cel de-a 3-lea furnizor al său.

Exporturile franceze în România au crescut cu 8,1% în raport cu 2016, la 3,9 miliarde euro, datorită unei creşteri interne mari susţinută de politica pro-ciclică a Guvernului (creşterea salariilor, reducerea TVA-ului).

Importurile franceze care provin din România au atins 3,8 miliarde 2017, în creştere cu 0,8% în raport cu 2016.

Franţa exportă în România, în principal, maşini industriale şi agricole, material de transport şi produse chimice. Conform CCIFER, exporturile de mijloace de producţie, aflate pe primul loc, la 1,3 miliarde euro, au crescut cu 4,3% în 2017, susţinute de maşinile industriale şi agricole (+9% la 710 milioane euro) şi de echipamentele electronice (+16% la 250 milioane euro). În sens invers, produsele IT scad la 10% (350 milioane euro).

Al doilea post de export, echipamentele de transport (16%), scade pentru cel de-al patrulea an consecutiv (-1,5%, la 625 milioane euro).

Exporturile de produse chimice au crescut cu 22% în 2017, la 500 de milioane de euro.

Echipamentele de transport reprezintă primul post de import în Franţa pentru bunurile de provenienţă românească.

În România funcţionează aproape 3.000 de societăţi franceze, cu un total al investiţiilor directe de 4,2 miliarde de euro.

Prezenţa economică franceză în România este densă, în majoritatea sectoarelor de activitate: 36 de societăţi CAC sunt prezente în România în sectorul automobilelor, bănci şi asigurări, distribuţie.

Prezenţa şi investiţiile franceze sunt localizate mai ales în domeniul serviciilor, automobile şi alte materiale de transport.

CCIFER reuneşte peste 500 de companii franceze şi române care reprezintă 18 miliarde de euro şi peste 125.000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.

Comentarii

loading...