România va avea un centru de mentenanță pentru faimoasele elicoptere Black Hawk

Grupul Lockheed Martin din SUA a semnat un acord cu firma Romaero din București, pe baza căruia în România se va deschide un centrul de asamblare și modernizare a faimoaselor elicoptere militare Black Hawk.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.09.2020 - 21:44

Centrul de mentenanţă din Bucureşti va realiza întreținerea și modernizarea de elicoptere Black Hawk, iar în perspectivă ar putea realiza și asamblarea de asemenea elicoptere, cu componente și subansamble aduse de la filiala Lockheed Martin din Polonia.

Centrul de mentenanţă din Bucureşti va funcționa în cadrul firmei Romaero de la Băneasa.

La ceremonia de semnare a acestui acord, desfășurată joi, 3 septembrie 2020, au participat oficiali români, americani și polonezi, inclusiv ambasadorii Statelor Unite și ai Poloniei acreditați la București.

"Acest joint-venture între Lockheed Martin şi Romaero reprezintă parteneriatul nostru pentru securitate şi relaţia extraordinară dintre Statele Unite, România şi Polonia. Această facilitate optimizează capacitatea Statelor Unite de a exporta piese şi know-how în Europa. Acest export de tehnologie către aliaţii din Europa Centrală şi de Est mă asigură că naţiunile noastre vor continua să colaboreze cu prosperitate pentru a-şi apăra integritatea graniţelor. România va avea o capacitate aeriană superioară datorită acestui centru", a declarat, în cadrul ceremoniei de joi, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

“Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația ROMAERO către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat, la rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Protocolul a fost semnat în contextul evenimentului denumit "Black Sea and Balkan Forum 2020", care este găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București.

Comentarii