13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieRomânia este în continuare sub media UE la absorbţia banilor comunitari

România este în continuare sub media UE la absorbţia banilor comunitari

Aceasta reprezintă 32,34% din alocarea totală pentru anii 2014 – 2020, nu cu mult sub rata medie de absorbţie a banilor europeni la nivelul UE, care este de 35%.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, spera la o absorbţie de 36% – 38% la finalul anului, în condiţiile în care rata ajunsese la mijlocul lui august la peste 31%.

Rata de contractare era în octombrie la 96%. Erau aşteptate alte sume, care urmau să fie declarate în noiembrie şi decembrie.

“Sumele angajate până în prezent depăşesc plafonul de dezangajare automată a fondurilor pentru anul 2019.” Strategia fiscal – bugetară 2020-2022 a Guvernului

Potrivit actualului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, România va trebui să absoarbă anul viitor minimum 2,193 miliarde de euro pentru a evita dezangajarea banilor.

“Referitor la riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019, menţionăm că, la nivelul programelor operaţionale, pentru PO Competitivitate, PO Asistenţă Tehnică, PO Infrastructură Mare şi PO Capital Uman, sumele angajate până în prezent depăşesc plafonul de dezangajare automată a fondurilor pentru anul 2019”, se menţionează în strategia fiscal – bugetară 2020-2022 a Guvernului.

 

Miza este de aproape 28 de miliarde de euro

Potrivit estimărilor lunare, riscul de dezangajare va fi acoperit la toate programele operaţionale. 27,4 miliarde de euro reprezintă alocarea totală pentru cele şapte programe operaţionale finanţate prin Politica de Coeziune, în cadrul obiectivului Investiţii, Creştere şi Ocupare, precum şi prin FEAD (Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor cele mai Defavorizate), respectiv POIM, POC, POAT, POCU, POR, POCA şi POAD, din care 23 de milioane de euro reprezintă contribuţia UE.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, până la 1 noiembrie 2019 au fost depuse 17.632 de proiecte, în valoare de aproape 45,6 miliarde de euro. Au fost semnate 7.384 de contracte de finanţare, în valoare totală de aproape 27,5 miliarde de euro, din care 21,8 miliarde de euro contribuţie UE, reprezentând 95% din alocarea totală aferentă acestor programe operaţionale.

Au fost făcute plăţi însumând 6,2 miliarde de euro, din care 5,3 miliarde de euro contribuţie UE, adică 23,1% din alocarea UE pentru cele şapte programe operaţionale.

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

Blinken se asigură că Israelul nu va ataca orașul Rafah fără un plan umanitar

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă