35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăEconomieRomânia devine o ţară cu risc mediu pentru întreprinzători

România devine o ţară cu risc mediu pentru întreprinzători

EH precizează că punctele slabe ale României sunt arieratele companiilor de stat, datoriile din sectorul privat ridicat (în special în valută) şi vulnerabilităţile sectorului bancar.

Euler Hermes, lider în asigurarea de credit comercial, prezintă un studiul privind riscul de ţară al României, o ţară cu PIB de 240 miliarde de dolari, ranking 47 conform World Bank 2018 şi cu o populaţie de 19,5 milioane de locuitori.

Creşterea reală a PIB-ului României a încetinit semnificativ de la + 7% în 2017 la + 4,1% în 2018.

”Creşterea s-a văzut din nou până la + 5% an/an în primul trimestru al anului 2019, dar s-a redus până la + 4,4% în trimestrul II. Media + 4,7% an/an în primul semestru al anului 2019 s-a datorat în principal unei recuperări puternice a creşterii investiţiilor (+ 11,4% an/an) după ce s-a contractat cu -3,2% în 2018, în parte datorită stimulului fiscal.

Cu toate acestea, stocurile au scăzut -1,1 puncte procentuale de la creşterea semestrului I 2019, în principal din cauza eliminării stocurilor din T2. Atât cheltuielile consumatorilor, cât şi cele publice au fost puternice în primul semestru (ambele + 6% an/an)”, arată studiul.

Creşterea exporturilor a încetinit la + 4,1% an/an în primul semestru (+ 4,7% în 2018), deoarece cererea din Europa de Vest a scăzut. Întrucât importurile s-au extins cu + 7,3%, cererea externă netă a scăzut -1,4 pp de la creşterea PIB în primul semestru al anului 2019.

“Privind în viitor, indicatorii timpurii arată o încetinire a economiei româneşti în următoarele trimestre. De exemplu, producţia în sectorul auto important a scăzut din iunie 2019.

Mai mult, ne aşteptăm ca noul guvern al prim-ministrului Ludovic Orban, din partea Partidului Naţional Liberal, care a preluat funcţia în noiembrie 2019, să domine cheltuielile fiscale, cel puţin într-o anumită măsură, ceea ce va reduce, de asemenea, creşterea.

În general, pe fondul scăderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue şi a creşterii mult mai reduse în Zona euro – principala destinaţie de export a României – experţii Euler Hermes prognozează o creştere a PIB-ului care va ajunge la + 4,2% în 2019 şi va încetini la + 2,8% în 2020″, spun specialiştii Euler Hermes, citatţi de News.ro.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 859: Moscova susține că a distrus 36 de drone în vestul țării

Rusia a afirmat luni dimineaţa că a distrus în timpul nopţii 36 de drone ucrainene lansate asupra regiunilor din vest, la frontiera cu Ucraina. Sistemele...

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...
Ultima oră
Pe aceeași temă