3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomie„Revoluția fiscală“ lovește și în bolnavii incurabili

„Revoluția fiscală“ lovește și în bolnavii incurabili

O dovadă suplimentară a faptului că schimbarea legislației fiscale a fost făcută fără nici un studiu de impact  o reprezintă tăierea indemnizațiilor aferente concediilor medicale cu până la o treime.

Bolnavii incurabili aflați în concediu de boală sunt cei mai loviți. Ei s-au trezit zilele acestea că veniturile le-au fost diminuate cu până la o treime după intrarea în vigoare a OUG 3/2018.

În aceeași situație sunt și mamele aflate în concediu de maternitate, dar și persoanele asigurate voluntar.

Artizanii “revoluției fiscale” se dovedesc lipsiți de orice scrupule. În tentativa de a suplimenta veniturile bugetului de stat, săracit după un an de aplicare a celebrului program de guvernare, decidenții au luat la țintă categoria cea mai bătută de soartă: bolnavii.

Astfel că, din ianuarie, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, au tăiat semnificativ salariile bolnavilor de cancer aflați sub tratament, deci în concediu medical. Situația este fără precedent nu numai în România, ci și în Uniunea Europeană.

Până acum, cele trei categorii vizate (bolnavi aflați în concediu medical, mame în concediu de maternitate sau asigurați voluntar) plăteau CAS la o bază fixă, indiferent de nivelul indemnizației primite, respectiv 35% din salariul mediu brut pe economie. Odată cu OUG 3/2018, aceste personane plătesc CAS la întreg venitul realizat.

Mai mult, în cazul șomerilor aflați în concediu medical și al mamelor aflate în concediu de maternitate, CAS se va achita din indemnizația de sănătate și nu din bugetul de șomaj sau fondul pentru concedii și indemnizații, ca până acum. 

Teodorovici promite că repară

Prins în corzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunță că OUG 3/2018, adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, va fi modificată cel mai probabil chiar în şedinţa de joi a Executivului.

„La Ministerul Finanţelor, la -Ministerul Muncii şi la -Ministerul Educaţiei se discută şi joi vom veni, probabil, cu o propunere de modificare. Am mers pe -principiul că nimeni nu -pierde, nimeni să nu aibă de suferit. Astăzi, cel târziu mâine se vor încheia discuţiile și vom avea o formă finală”, a declarat Eugen Teodorovici.

El nu exclude să apară și alte discrepanțe în noua legislație fiscală, dar spune că acestea vor fi rezolvate în Parlament, unde “se mai pot aduce și alte amendamente”.

PNL va sesiza Avocatul Poporului 

PNL a anunțat, marți, că va cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa nr.3/2018, „dată de Guvern pentru a cârpi prostiile” făcute prin actele normative care au modificat Codul Fiscal.

Potrivit preşedintelui PNL, Ludovic Orban,  decizia a fost luată în cadrul Biroului executiv al partidului. PNL -susţine, printr-un comunicat de presă, că “OUG 3/2018, adoptatăde Guvern, nu doar că nu echilibrează situaţia, dar generează inechităţi şi introduce soluţii dintre -cele absurde, discriminatorii, împotriva eticii fiscale şi a economiei libere de piaţă”.

Funcţionarii publici merg în justiție

Peste 30.000 de funcţionari publici afectați de scăderea veniturilor după trans-ferul contribuțiilor vor să dea Guvernul şi angajatorii locali în judecată, considerându-se discriminaţi față de alte categorii bugetare. Ei spun că nu au primit majorări salariale care să acopere contribuţiile către stat după transferul de la angajator, în timp ce în alte sectoare bugetare creşterile de 25% acoperă contribuţiile.

Astfel, începând de săptămâna viitoare, sindicatele funcţionarilor publici vor deschide procese în toată ţara.

”Este vorba de acţiuni în instanţe îndreptate împotriva -tuturor ordonatorilor de credite care emit acte administrative ce duc la diminuarea salariilor ca urmare a -transferului acestor contribuţii. Cu alte cuvinte, dăm în judecată administraţia centrală şi angajatorii din judeţe, precum administraţiile financiare judeţene, prefecturile, direcţiile de protecţie a copilului sau direcţiile de sănătate publică. Fiecare filială a SNFP va acţiona la nivel local”, a spus președintele Sindicatului Funcționarilor Publici, Sergiu Oprescu, citat de News.ro.

El a precizat că a solicitat o -întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă ”pentru a detensiona această situaţie”.

Beneficiarii „revoluției“

Și totuși, revoluția fiscală există, dar nu pentru toată lumea, ci pentru categorii de persoane alese „pe sprânceană”. Concret, e vorba de manageri ai companiilor naționale, angajați după criterii stabilite prin birourile de partid.

De pildă, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, remuneraţia fixă brută lunară a membrilor Directoratului Hidroelectrica va creşte de la 28.428 lei la 34.083 lei. Propunerea va fi discutată în şedinţa din 12 martie a Adunării Generale a Acţionarilor. Pe 22 decembrie 2017, Consiliul de Supraveghere a aprobat o remuneraţie fixă brută lunară de 28.428 lei pentru membrii Directoratului, adică de şase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate.  Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, restul de 20% aparținând Fondului Proprietatea.

Cele mai citite

Descoperire surprinzătoare despre creierul uman

Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a dezvăluit o descoperire surprinzătoare despre creierul uman: procesăm gândurile la...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia, a anunțat premierul finlandez Petteri Orpo, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă